Foto: RTRS

“I ja i SNSD smatramo da je ovo vrijeme bilo pogrešno jer se u BiH nismo bavili nijednim ozbiljnim pitanjem iz oblasti ekonomije i socijalnim pitanjima. U BiH se na tom planu ništa nije dogodilo, osim uobičajene poslovne rutine”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.

Prema njegovim riječima, informacije o Dojče banci u NJemačkoj, u kojoj Centralna banka BiH drži depozit, govore da je tamo situacija u najmanju ruku rovita, jer je prije nekoliko dana proglašen neuspjeh u fuziji dvije njemačke komercijalne banke sa Dojče bankom, što govori da su problemi te banke daleko veći.

“Ko će odgovarati u trenutku kada eventualno dođe do urušavanja i krize Dojče banke, a što treba očekivati svakog trenutka”, upitao je Dodik.

Prema njegovim riječima, američke vlasti i sud nedavno su presudili kaznu od sedam milijardi dolara Dojče banci jer je učestvovala na tržištu hipotekarnih kredita u Americi.

“To je ozbiljan udarac za svaku banku. Da li je pametno da mi u toj banci držimo depozit Centralne banke BiH? Šta se dešava sa činjenicom da poslovne banke u BiH iznad obavezne rezerve, propisane zakonom, drže na računima još dodatnih tri milijarde KM i čekaju da plasiraju ta sredstva negdje izvan BiH, a da u BiH niko nije zainteresovan da napravi koncept koji bi doveo do angažmana tih sredstava”, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je naveo i da Centralna banka BiH plaća negativne kamate u milionskim iznosima za čuvanje novca u stranim bankamam.

Prema njegovim riječima, bankarski sistem u BiH u prošloj godini ostvario je dobit od oko 330 miliona KM, ali je većina tog novca plasirana van BiH.

Dodik je konstatovao da su strane banke iz BiH u prethodnom preriodu odnijele više novca na ime dobiti, nego što je u BiH stiglo stranih donacija.

“Neko u BiH konačno mora o tome da počne da vodi računa”, ocijenio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ponovio kritike na račun neefikasnog rada Savjeta ministara u tehničkom mandatu i predsjedavajućeg Denisa Zvizdića, koji se nalazi u nevjerovatnoj simbiozi učešća i u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Dodik je posebno je ukazao na enormni porast zapošljavanja od oko 600 lica u institucijama BiH u vrijeme krize formiranja vlasti.

On je upitao ko će voditi računa o realizaciji strateškog projekta za region, izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd, koji su sporazumno dogovorili BiH, Srbija i Turska.

Dodik je izrazio zabrinutost zbog latentne opasnosti da BiH ostane bez kvalifikovane radne snage.

“Uprkos svemu, i dalje sam otvoren za saradnju zasnovanu na poznatim principima SNSD-a i institucija Republike Srpske”, poručio je Dodik.