“Lavrov je važan i veliki prijatelj Republike Srpske. NJegova posjeta Banjaluci je prijateljski signal iz Moskve”, ocijenio je Dodik, ali i naglasio da dolazak šefa ruske diplomatije ima ogroman značaj i za cijelu BiH.

Predsjednik Srpske je ocijenio da se odnosi Srpske sa Ruskom Federacijom razvijaju veoma intenzivno.

“To potvrđuje i izgradnja u Banjaluci rusko-srpskog pravoslavnog centra koji treba da postane simbol istorijske i kulturne bliskosti naših naroda”, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da postoji visok stepen saradnje Srpske sa Sankt Peterburgom, čiji gubernator Poltavčenko boravi u Banjaluci od danas do subote, 15. septembra.

“Saradnja Srpske sa Sankt Peterburgom razvija se u mnogim oblastima – 2017. godine potpisan je protokol o saradnji, kao i plan zajedničkih događaja od 2017. do 2019. godine”, naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, Poltavčenko je čovjek koji neprocjenjivo doprinosi učvršćivanju kontakata Sankt Peterburga i Srpske.

“Za nas je ogromna čast što je Poltavčenko opet u posjeti Banjaluci”, istakao je Dodik i dodao da Banjaluka zauzvrat ima priliku da pokaže svoje gostoprimstvo.

On je naglasio da je Rusija dosljedna u poštovanju i pridržavanju svih normi međunarodnog prava, kao i da je dobra i bilateralna saradnja sa Ruskom Federacijom zasovana na međusobnom poštovanju, želji za očuvanje ustavnog poretka u BiH na principima Dejtonskog mirovnog sporazuma i drugih usvojenih međunarodnih rješenja.