Milorad Dodik (Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija)

– Reakcije na Čovićev poziv za pomoć upućen Ruskoj Federaciji je čista politizacija iza koje očigledno stoji konstantna rusofobija bošnjačkih političara koja se dugo vremena održava uz pomoć stranih suflera i lobija, zbog čega se, nažalost, i jesu usprotivili dolasku prijeko potrebne pomoći u Mostar – istakao je Dodik upitan da prokomentariše burne reakcije političkog Sarajeva na mogući dolazak ruskih stručnjaka u FBiH.

Srpski član Predsjedništva je pojasnio da ruski stručnjaci sa sobom donose savremenu opremu koju nemaju firme koje se bave dezinfekcijom u BiH, a ni jedinice ABHO Oružanih snaga BiH, i njihov angažman bio bi od velike pomoći Mostaru.

– Poznato je da je Ruska Federacija bila spremna poslati svoje stručnjake i u Sarajevo, kao i u druge dijelove Federacije da su im nadležni uputili apel za pomoć. Žestok otpor dolasku ruske humanitarne ekipe u BiH govori da je riječ o gestu tipičnog zatvorenog društva bar za Ruse – naglasio je Dodik.

On je konstatovao da je veoma zanimljivo da su ruski stručnjaci bili potrebni mnogim zemljama pogođenim epidemijom virusa korona, koje su mnogo bogatije i opremljenije od BiH, i da je njihov dolazak naišao samo na dobrodošlicu.

– Među njima se posebno ističe Italija gdje su ruski stručnjaci dočekani sa oduševljenjem. U mnogim zemljama ruski humanitarci su dobrodošli, osim u BiH gdje nisu poželjni – zaključio je Dodik.