Foto: RTRS

Dodik je istakao da Republika Srpska, formiranjem Jedinice žandarmerije Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, šalje poruku da želi stabilnost i mir kao prioritet.

“Ovo je i poruka da smo isto tako spremni da se suočimo sa svim izazovima koji eventualno dođu sa bilo koje strane, kao što je ugrožavanje ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog našeg građanina”, rekao je Dodik novinarima nakon svečanog postrojavanja ove jedinice u Zalužanima kod Banjaluke.

On je istakao da formiranje Jedinice žandarmerije MUP-a Republike Srpske predstavlja opredjeljenje Srpske da ojača sposobnosti i uvjerenje građana da su bezbjedni.

Dodik je rekao da je današnja promocija Jedinice žandarmerije jedan od važnih datuma u istoriji MUP-a Republike Srpske.

Odgovarajući na pitanje novinara kakva je razlika između Žandarmerije i rezervnog sastava policije, čije je formiranje prolongirano, Dodik je naveo da rezervni sastav nije postrojen, ali da se od njega nije odustalo.

“Razmotrićemo i čekaćemo priliku da bude formiran rezervni sastav policije Srpske jer se pokazalo da je to najbolji način odbrane teritorije i bezbjednosti Srpske”, istakao je Dodik.

U Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke danas je svečano postrojena Jedinice žandarmerije, čime je zvanično predstavljena nova organizaciona jedinica MUP-a Republike Srpske koja je formirana radi unapređenja bezbjednosti Srpske, njenih građana i imovine.

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i direktor Policije Srpske Darko Ćulum.

Formiranje Žandarmerije uslijedilo je u okviru reorganizacije interventnih snaga MUP-a Srpske radi bržeg i efikasnijeg odgovora na bezbjednosne izazove sa kojima se suočava Republika Srpska.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime