Foto: RTRS

Dodik je rekao da je njegovo prisustvo govori o tome koliko patrijarh Irinej vodi računa o Srbima iz Srpske, te da će i ove godine, kao i sve dok ga bude zdravlje služilo, biti gost na njegovoj slavi – Đurđevdanu.

On je naveo da današnje okupljanje pokazuje da narodni identet i narodno jedinstvo ne mogu da spriječe politike, administrativne mjere niti pokušaji da se Srbi podijele tako što bi “neki bili bosanski, neki ovi ili oni Srbi”.

– Naravno, nije uspio i ja vjerujem da će ova vrsta identifikacije jedinstva jačati u svim sferama, ne samo komunikacijskim. Sada idemo i na obrazovanje i uvođenje jedinstvenog bukvara tako da će bukvar koji bude korišten u Srbiji biti korišten i u školama u Republici Srpskoj – istakao je Dodik.

Dodik je podsjetio da su su Srbija i Srpska krenule u veliki projekat obilježavanja stradanja u ustaškom koncentarcionom logoru Јasenovac u Donjoj Gradini, a da će realizacija projekta Gradina značiti da svaka vrsta zabrane i nametanja ne može da bude iznad svega i volje naroda koji to želi.

Proslavi krsne slave srpskog patrijarha u Patrijaršiji u Beogradu, osim Dodika, prisustvuju ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selakovič, direktor BIA Bratislav Gašić.

Očekuje se i dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.