screenshot

Sastanak država Zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organizuju nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Francuske Emanuel Makron, a na sastanak je pozvan i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker. Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik juče je uputio pismo Merkel i Makronu u kome je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da je kao predstavnik BiH pozvan predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić.

Dodik je pohvalio ideju održavanja sastanka u Berlinu i pozdravio pozivanje šefova država i šefova vlada država regiona, ali je ocenio da je BiH na tom sastanku trebalo predstavljati Predsedništvo BiH, a ne predsedavajući Saveta ministara Denis Zvizdić.

“Zvizdić nema ovlaštenje Predsedništva BiH da predstavlja zemlju na ovako važnom skupu. Ovo destabilizuje i unutrašnju situaciju u BiH i predstavlja direktno kršenje Ustava BiH”, istakao je Dodik u pismu.

On je još naveo da je Zvizdićev mandat na mestu predsedavajućeg Saveta ministara istekao posle izbora održanih u oktobru prošle godine i da “njegovo pozivanje na ovaj skup predstavlja mogućnost još većih spekulacija uz činjenicu da novi Savet ministara nije izabran ni šest meseci nakon proteklih izbora”.

“Čak i da zanemarimo ove ne male probleme legitimiteta Zvizdića, moram da vas upoznam s činjenicom da je Savet ministara, kojim Zvizdić rukovodi u tehničkom mandatu, tražilo od Predsedništva BiH da se između BiH i Srbije postave razne žičane zapreke i ograde zbog migranata koji iz Srbije prelaze u BiH”, napisao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Predsedništvo je odbilo ovaj predlog, ocenivši da bi to, da je prihvaćeno, imalo ogromnu političku štetu, ugrozilo regionalni ekonomski prostor i samu slobodu kretanja kapitala i roba, te bitno devalviralo napore i postignuća Srbije u rešavanju migrantske krize.