Foto: SRNA

“Važno je da se okupimo i da se postavimo kao odlučujući faktor u BiH”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka delegacija SNSD-a i PDP-a u Banjaluci o učešću PDP-a u vlasti na nivou BiH.

Dodik je rekao da je lideru PDP-a Branislavu Borenoviću ponudio da bude ministar u novom sazivu Savjetu ministara, ali da je Borenović isključio tu mogućnost.

“U Srpskoj PDP ostaje opozicija”, rekao je Dodik i dodao da je konsenzus potreban kada je riječ o vojnoj neutralnosti Srpske.

On je rekao da je sa PDP-om dogovoreno da se sastaju u kontinuitetu i učestvuju u izmjeni Izbornog zakona BiH, te da u vezi sa tim bude definisano da mandat pripada strankama.

Dodik je rekao da je razgovarano da javni servis bude pod parlamentarnim nadzorom, te je najavio da predstavnici SNSD-a neće ući u formiranja komisija u oba doma parlamenta BiH, dok god se ne formira Savjet ministara.

To znači, navodi Dodik, da nije formiran ni Predstavnički dom ni Dom naroda Parlamentare skupštine BiH.

“Već od mjeseca aprila SNSD će promijeniti svoju politiku učešća u vlasti na nivou BiH, ako ne bude formiran Savjet ministara BiH”, rekao je Dodik i dodao da je nepotrebno odugovlačenje sa formiranjem Savjeta.

Podsjetio je da za dva dana u Sarajevo dolazi evropski komesar za proširenje Johanes Han sa kojim će razgovarati članovi Predsjedništva BiH.

On je rekao da je za sada nemoguće da bude potpisana izjava dogovorena od svih političkih partija, jer je, kao je naveo, bilo malo vremena da se radi na izradi tog zajedničkog dokumenta.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je razgovor sa SNSD-om značajan za demokratiju Srpske i BiH, te da je time pokazana politička zrelost.

On je rekao da je odbio ponudu SNSD da bude ministar u Savjetu ministara.

“To sam odbacio jer nije sve u pozicijama i funkcijama već i do politike i nekog budućeg djelovanja u interesu svih građana”, rekao je Borenović.

On je dodao da je potreban širok konsenzus oko donošenja Izbornog zakona koji će onemogućiti bilo koju izbornu manipulaciju i prevaru, te da je važno pokušati riješiti probleme funkcionisanja javnih medija i uvesti više reda kada je riječ o radu i djelovanju stranaka.

“I vlast i opozicija su svjesni da odluke od ključnog interesa za sve u Srpskoj treba usaglašavati na nivou zajedničkih institucija”, rekao je Borenović.