Foto: SRNA

“Nadam se da je mogao da spozna da je riječ o normalnom gradu, ljudima i institucijama, te da nismo remetilački faktor, što je u percepciji nekih sa strane”, rekao je Dodik novinarima.

Komentarišući izjavu funkcionera HDZ-a BiH Nikole Lovrinović da Bošnjaci forsiraju priču da je Akcioni plan za članstvo /MAP/ uslov za formiranje vlasti na nivou BiH i da za HDZ to nije uslov, Dodik je rekao da to nije ništa novo.

“Izmišljena je priča o MAP-u, jer Bošnjaci žele da sačuvaju postojeći Savjet ministara koji ne funkcioniše. Legitimni predstavnici Republike Srpske sada nisu u Sarajevu, i ako ovo nije legitimno, onda nije legitimna ni BiH”, ponovio je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Prema njegovim riječima, HDZ je u pravu kada govori o MAP-u.

“Razumijem zašto Bošnjaci i Hrvati žele u NATO, jer su članovi ovog saveza Turska i Hrvatska. Međutim, zašto oni ne žele da shvate da mi nećemo, nego pokušavaju da zaustave politički i institucionalni život u BiH, jer misle da će biti članstva. Neće ga biti i to su mogli da vide do sada”, rekao je Dodik.

On je naglasio da su situaciju u BiH mogli promijenti novi organi vlasti.

“Pokušali su aktiviranjem parlamenta BiH da pokažu kako funkcionišu stvari, ali ni to ne ide. BiH nema energiju da ova pitanja riješi, nažalost, ali mi smo tu da doprinesemo formiranju organa BiH”, zaključio je Dodik.