Predsjednik Repubike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras, otvarajući u Beogradu manifestaciju “Dana Srpske u Srbiji”, da Srbiji i Srpskoj ne treba novo upoznavanje, nego da potvrde prijateljstvo i da pokažu da su istinska braća, koja se okupljaju okosvete riječi – slobode.

On je istakao da večeras odaje poštu precima koji su dali život za slobodu koju sada ima srpski narod u Srbiji i Srpskoj.

Predsjednik Dodik je poručio da srpski narod mora da bude svjestan snage koju ima i koja nije mala.

“Drugi pokušavaju da nam dokažu da smo mali, nedostojni vlastitih odluka o svom životu. Zato je važno da smo ovdje u Srbiji, da vam pokažemo koliko je Republika Srpska vaša, ali i da vam kažemo da je Srbija naša i da je to jedinstvo koje se okuplja oko svete riječi – slobode”, naglasio je Dodik.

On je naglasio da Srpska nema nijedan problem sa drugim narodima, da želi da živi u miru, te podsjetio na stradanja srpskog naroda kroz istoriju.

Srbi, kako je rekao, nemaju potrebu danas da se povuku pred ijednim zahtjevom na uštrb nacionalnih i državnih interesa.

“Zato je važno da Srbija uspije…Srbija je danas naš sve veći ponos. Srpskom narodu je danas potrebno da se okupi oko naših državnih i nacionalnih ideja, da završimo poslove koje su nam u prošlosti ostavljali nezavršene, tvrdeći da mi nemamo pravo na ono što su oni imali, praveći monolitne nacionalne države oko nas, a nama tvrdeći da samo mi moramo da budemo u zajednici”, rekao je Dodik.

On je naglasio da Srbija pokazuje ljubav prema Republici Srpskoj, te da je pod vođstvom predsjednika Aleksandra Vučića i njegove Vlade pomogla Srpskoj da, između ostalog, izgradi nekoliko vrtića, most, pomogla nekoliko naselja, izgradnju bolnice.

“Živjela Srbija, živjela Republika Srpska, živio srpski narod i neka živi naša Sveta Srpska pravoslavna crkva”, poručio je Dodik.

Vikarni episkop patrijarha srpskog Stefan je na otvaranju “Dana Srpske u Srbiji” u Beogradu, prenio blagoslov Njegove svetosti patrijarha Irineja i njegove želje da Republika Srpska i dalje bude najsvetija srpska zemlja.

“Kada je konačno 1995. godine Republika Srpska međunarodno priznata, svi mi rođeni na teritoriji današnje Federacije BiH bili smo jako ožalošćeni jer smo izgubili sve što je sveto, od zemlje, grada, sela, kuće, crkve, škole, pa do grobova i uspomena”, rekao je episkop Stefan.

Svečanom otvaranju “Dana Srpske u Srbiji” u Kombank dvorani u Beogradu prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, vikarni episkop patrijarha srpskog Irineja Stefan, ministri u vladama Srbije i Republike Srpske, akademici, kao i predstavnici Vojske i policije.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji” svake godine kroz zanimljive programe predstavlja kulturu, umjetnost, nauku, prosvjetu i privredu Srpske.

U večerašnjem umjetničkom programu učestvovali su istakunuti umjetnici, Bora Dugić, Dragoljub Đuričić, plesna grupa Una Saga Serbika” i dječji horovi.

Srpsku će predstaviti naučne, kulturne i umjetničke institucije, profesionalna i amaterska pozorišta i trupe, kulturno-umjetnička društva, klubovi i udruženja, samostalni umjetnici, glumci i književnici iz cijele Republike.

Manifestacija je usmjerena i ka jačanju i unapređenju veza Srpske i Srbije.

Dani Srpske u Srbiji traju do 8. septembra, kada će svečano biti zatvoreni u Subotici.