Dodik je izrazio zadovoljstvo što ovu značajnu izložbu otvara u danu kada su osveštani temelji za izgradnju srpskog-ruskog hrama i duhovno-kulturnog centra u Banjaluci.

“Uvjereni smo da pravimo veliko djelo koje pripada ovoj generaciji ljudi i kojim ćemo se odužiti onima koji su imali viziju prije 100 godina. Red je da se na ovaj način odužimo carskoj porodici i Rusiji u cjelini kao njihovoj državi”, rekao je Dodik na otvaranju izložbe.

On je istakao da Republika Srpska ima mnogo lijepih hramova, podignutih u teškim i manje teškim vremenima.

“Ali, ovo što smo naumili da uradimo sigurno će biti jedno od osnovnih obilježja Banjaluke. Hram se gradi u stilu Ruske pravoslavne crkve, a biće vlasništvo Srpske pravoslavne crkve”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, da su Srbi istinski imali državu na ovim prostorima, vjerovatno bi ovaj hram bio puno prije započet i završen.

“Sad su dobili svoju državu, Republiku Srpsku, i ona može da uradi ono što smo danas učinili, kao što je osveštanje temelja hrama i kulturnog centra, a i ovu izložbu. To je samo početak, mi ćemo dalje tragati i tražiti nove izazove i nove interpretacije odnosa i ilustracije svega onoga što se dešavalo u prošlosti”, rekao je Dodik.

Direktor Arhiva Republike Srpske Bojan Stojnić rekao je da je izložba dvojezična, na ruskom i srpskom jeziku, da je urađena na 22 panoa, te da sadrži oko 200 eksponata.

Stojnić je istakao da je izložba priređena povodom osveštanja temelja za izgradnju srpskog-ruskog hrama, u čast ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova, koji je za srpski narod sve dao, uključujući državu, porodicu, narod, a na kraju i svoj život.

“Mi mu se skromno odužujemo danas kada smo osveštali temelje za srpski-ruski hram, a ova izložba je kamičak u toj zahvalnosti”, rekao je Stojnić.

Izložbu, čiji je autor direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve Radovan Pilipović, organizovali su Arhiv Republike Srpske i Arhiv Srpske pravoslavne crkve u saradnji sa Udruženjem arhivskih radnika Srpske, pod pokroviteljskom predsjenika Srpske.

Otvaranju izložbe prisustovali su ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Alen Šeranić, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske Tanja Đaković, prvi direktor Arhiva Srpske Nebojša Radmanović, te generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, kao i drugi zvaničnici.