“Osnivanje Fondacije je od izuzetnog značaja, jer moramo omogućiti djeci da se obrazuju. U svakom segmentu života moramo težiti i pokazati srpsko jedinstvo”, rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom početka rada Fondacije.

On smatra da fondacije “Privrednik” iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske moraju biti objedinjene.

Predsjednik Srpske je pozvao privrednike, ali i sve koji su u mogućnosti da doniraju novac Fondaciji.

Izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković naglasio je da je za buduća pokoljenja značajno osnivanje Fondacije “Privrednik”, jer se mora voditi računa o darovitoj deci.

“Osnivanjem Fondacije stvaramo dobrotvore u našem društvu čiji će rad biti upisan zlatnim slovima u našoj istoriji”, rekao je Selaković.

Potpredsjednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodina Đorđe Miličević naveo je da privrednici i institucije podržavaju rad Fondacije “Privrednik”.

“Raduje me što je Fondacija osnovana u Republici Srpskoj. Zajednički moramo raditi na obrazovanju naše djece koja su budućnost srpskog naroda”, kaže Miličević.

Predsjednik Fondacije Goran Račić naglasio je da je njen cilj pružanje pomoći tokom školovanja darovitoj djeci slabijeg imovinskog stanja.

“Svoje pitomce i štićenike, Fondacija ‘Privrednik’ podržavaće i pomagati za vrijeme školovanja, kao i kod dobijanja zaposlenja”, rekao je Račić.

Predsjednik Fondacije “Privrednik” iz Novog Sada Јova Radić podsjetio je da je ova fondacija osnovana 1993. godine i ima kriterijume za odobravanje sredstava darovitoj djeci.

“Na godišnjem nivou imamo oko 150 pitomaca, a od 1993. godine imali smo ih više od 2.000. Naši pitomci su uspješni đaci i studenti koji nemaju sredstava za školovanje”, rekao je Radić.

Prije svečane akademije, Dodik je razgovarao sa delegacijom koja je prisustvovala svečanoj akademiji povodom početka rada dobrotvornog udruženja.

Inicijativni odbor ranije je usvojio pravne akte potrebne za početak rada Fondacije “Privrednik”.

Članovi Inicijativnog odbora su predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, rektori Univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu Radoslav Gajanin i Stevo Pašalić, te Goran Račić, koji je predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

Akademiji su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srpske, generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović, predsjednik Privredne komore Srpske Borko Đurić, predstavnici univerziteta brojni privrednici, zvanice iz javnog i društvenog života.