Foto: SRNA

Nakon što je Dodik juče u Mostaru rekao da SDA popisuje vojno sposobne muškarce i povećava vojnu proizvodnju, danas je, sa istog mjesta, odgovorio predsjednik ove stranke, Bakir Izetbegović, optuživši Srpsku da formira paravojsku.

– Dodik sve ono što radi i planira, radi tako da za to optuži drugu stranu, a ovaj put SDA. Ako oni rade na tome da prave paravojsku od policije, onda će oni nas optužiti da radimo na mobilizaciji. Od toga nema ništa – rekao je Izetbegović.

Formiranje rezervnog sastava policije apsolutno je legalno i takva praksa postoji u svim zemljama okruženja, odgovara Dodik. Izetbegovića podsjeća da su sve fabrike namjenske industrije u Srpskoj uništene, a da je u Federaciji aktivno njih šest.

– Nek mi kaže da sam izmislio, da sam ja rekao da se muslimani naoružavaju za ne daj Bože ili je on to rekao. I to u dva navrata. Isto je rekao i premijer Federacije BiH.  Razlika je ozbiljna. Mi ovdje što radimo, radimo u skladu sa standardima i u skladu sa zakonom. A oni rade prikriveno, kršeći zakon – kaže Dodik.

Јedina svrha formiranja rezervnog sastava policije je bolja zaštita teritorije i građana Srpske, posebno zbog nesposobnosti BiH da se nosi sa migrantskom krizom, kaže Dodik.

– Ne treba Bakir da se zbog toga brine. Nijedan rezervni ni aktivni policijac u Republici Srpskoj, neće ući u Federaciju ni iz kog razloga. Može da kao građanin putuje, ali ništa drugo. A kao policajac Republike Srpske po zapovijesti ili komandi, to sigurno neće. Ali, nisam siguran da je i druga strana spremna za to – dodao je Dodik.

Dodik podsjeća da ovo nije prvi put da se na ovaj način napada Srpska. Slične konstrukcije su, kaže, stizale i prošle godine, kada je optuživana da formira paravojne jedinice, ali pokazalo se da Srpska