Milorad Dodik (foto: ba.n1info.com)

Predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik rekao je da na sjednici nije donesena nikakva odluka i da je on odbio zahtjeve za raspoređivanje vojske na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

– To nije nadležnost vojske. Ne mogu da prihvatim da se vojska raspoređuje prema granici ka Srbiji i Crnoj Gori – istakao je Dodik.

Naveo je i da je odbio odluku za raspoređivanje pripadnika Fronteksa na granici BiH i Hrvatske, te zaključak o raspoređivanju centara za smještaj migranata širom BiH.

– Preglasan sam u pogledu Fronteksa i procudura govori da će se to vratiti na redovne sjednice. Bilo je još zaključaka. /Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik/ Džaferović je predložio da se donese zaključak koji podrazumijeva da se centri za smještaj migranata rasporede po cijeloj BiH – rekao je on.

Dodik je poručio da na teritoriji Republike Srpske neće biti migrantskih centara.

ZA SPREČAVANjE ULASKA ILEGALNIH MIGRANATA MORA BITI POLITIČKE VOLjE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da se može uraditi operativni plan sprečavanja ulaska ilegalnih migranata u BiH ako postoji politička volja za to.

– Granična policija, u saradnji sa federalnom i kantonalnim policijama, u zoni svoje odgovornosti, treba da naprave operativni plan angažovanja radi sprečavanja nelegalnog ulaska u BiH – rekao je Dodik novinarima, nakon vanredne sjednice Predsjedništva BiH u Sarajevu.

On je naglasio da, tamo gdje je granica BiH na teritoriji Republike Srpske, Granična policija BiH i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske treba da sačine zajednički plan sprečavanja ulaska u zemlju.

– BiH nije na granici uradila svoj posao i sada je servirala nižim nivoima vlasti taj problem, koji je primarno bezbjednosni i socijalni – istakao je Dodik, naglasivši da je Savjet ministara u tehničkom mandatu nije ništa uradio po pitanju migranske krize, pogotovo onda kada je krenuo taj talas, tako da je sada nepotrebno tražiti od tog tijela da se angažuje na rješavanju.

Prema riječima Dodika, bauk u vezi sa migrantima je opravdan, jer gdje god se pojave migranti, tu se dešava nasilje nad lokalnim stanovništvom i njihovom imovinom.

Predsjedavajući Predsjedništva smatra da bi, tamo gdje su migranti stacionirani, trebalo da postoje rigorozne mjere ponašanja, ali naglašava da to nije u nadležnosti Predsjedništva, već nižih nivoa vlasti.

Kada je riječ o primjeni sporazuma i raspoređivanju Fronteksa na granici BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će se ta tačka naći na dnevnom redu redovne sjednice Predsjedništva, te najavio da će uložiti vitalni nacionalni interes.

– To znači da će o tom pitanju odlučivati poslanici Narodne skupštine Republike Srpske – pojasnio je Dodik.

Govoreći o odnosima BiH i Hrvatske, Dodik je rekao da će insistirati da se riješe imovinski odnosi dvije zemlje, prvenstveno kada je riječ o imovini preduzeća i iz Republike Srpske i iz Federacije BiH.

– Neprihvatljivo je sa stanovišta bilo koga u BiH da se Hrvatska sa imovinom preduzeća iz oba entiteta ponaša na ovaj način – ostakao je Dodik i podsjetio da su hrvatska preduzeća koja su imala svoju imovinu u BiH, riješila taj problem.