– To je bilo jedno od težih pitanja i nas trojica smo se usaglasili da to nećemo da prihvatimo. Referirali smo se tako da Republika Srpska traži da se održi rasprava i donese odluka o stavu BiH o ukrajinskoj krizi i nikakve obaveze nisu preuzete – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

Povodom jučerašnjeg sastanka u Briselu lidera parlamentarnih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom, Dodik je naveo da je u prvim dijelovima sporazuma bila i veoma konfuzna priča o BiH, koja bi značila da se sudbina BiH stavi u ruke nepostojećem visokom predstavniku.

– Naš zahtjev je bio da se u taj dio stavi ustavna odredba prema kojoj se BiH sastoji od dva entiteta i Brčko distrikta, te tri konstituivna naroda i da se ti narodi navedu – pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, lider DF-a Željko Komšić je bio najnervozniji na sastanku, jer je dokument njegov potpuni poraz.

– Znamo da on bježi od priče o konstitutivnosti naroda, a u ovom dokumentu postoji konstitutivnost naroda. Iz prvobitnog dokumenta isključeno je da se na nivou BiH razgovara o imovini, već je rečeno da će se nakon izbora napraviti određena strategija. Naša strategija će se zasnivati na tome da imovina pripada entitetima”, poručio je Dodik.

On je ponovio da na sastanku ništa nije potpisano, već su navedeni lideri stranaka pristali da budu dio saopštenja koje je danas objavljeno iz Evropske komisije, što je, kako je naveo, prevedeno veoma vjerodostojno i uz korektan odnos prema pitanjima o kojima se razgovaralo.