Foto: RTRS

Nakon sastanka sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim u Banjaluci, Dodik je izjavio novinarima da Republika Srpska ne diže revoluciju već će na političke opstrukcije iz Sarajeva odgovoriti političkim stavom u Narodnoj skupštini Srpske.

On je ponovio da ne očekuje podršku opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske, s obzirom na to da sve vrijeme pokušavaju da podilaze strancima i Bakiru Izetbegoviću, a ne da se bore za interese Srpske, te da je među njima Igor Crnadak taj koji nanosi štetu Srpskoj i nema karaktera jer srpskom narodu podmeće priču o ratu.

“Vjerujem da će EU u najskorije vrijeme podržati sporazum tri političke partije koje su dobile većinu u svojim narodima, što ćemo cijeniti. EU je rekla ranije da nije važan Godišnji nacionalni program za NATO /ANP/ nego formiranje vlasti”, dodao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je podsjetio da je 10 mjeseci nakon izbora u BiH izmišljeno pitanje o članstvu u NATO-u poslužilo kao opstrukcija za formiranje vlasti.

“To onemogućava da Republika Srpska bude adekvatno predstavljena na bazi izborne volje naroda. Imamo kvaziinstitucije koje su na nivou BiH formirane za potrebe jednog naroda ili dijela međunarodne zajednice koja uživa u činjenici da je opstrukcija veoma moćna i da u tom pogledu svi dogovori na unutrašnjem planu budu opstruisani. To rade oni sa Zapada koji misle da treba da odlučuju, a nisu bili uključeni. Ovaj put nisu bili uključeni Amerikanci”, rekao je Dodik.

On je ponovio da nefunkcionisanje organa na nivou BiH znači da oni i ne trebaju BiH i da Srbi nisu adekvatno predstavljeni.

“Htjeli smo i hoćemo da u kapacitetu koji je predviđen izborima uđemo u institucije vlasti na nivo BiH i omogućimo izražavanje volje srpskog naroda, a ne kao prošli put – da bude karikiran od Bošnjaka koji žele da nam nanesu što više zla i ne uvažavaju nas. Ovih dana čujemo da je moguće na neki drugi način formirati vlast na nivou BiH i nemam ništa protiv da to pokušaju, ali moraju znati da se time skrnavi većinska politička volja i niko ne treba da sumnja da će Srpska odgovoriti na adekvatan način”, tvrdi Dodik.

On je ponovio da se Srpska neće baviti avanturama i kršenjima Ustava, ali da će Narodna skupština u narednih mjesec–dva, nakon 10 mjeseci opstrukcije u formiranju vlasti na nivou BiH, razmatrati položaj srpskog naroda u BiH i u okviru Dejtonskog sporazuma, te zatražiti razgovore o svim mogućim pitanjima – političkom predstavljanju, pokušaju gradnje centralističke BiH, kršenju Dejtonskog sporazuma o čemu će biti sačinjen zvanični dokument i formiran zajednički tim za pregovore.

Prema njegovim riječima, postoji dvotrećinska većina u parlamentu Srpske koja može donijeti svaku odluku.

Dodik kaže da je to legitimno pravo Narodne skupštine, a ne revolucija, odnosno to je zahtjev da se sa Federacijom BiH i druga dva konstitivna naroda razgovara o svim pitanjima.

“Nikakav avanturizam i drugu poziciju nemamo, ali vidimo da neki, shodno ranijoj koncepciji o paravojsci, pričaju da Srbi prizivaju rat što govori koliko su ostrašćeni i naivni u obećanju da će lako zasjesti na mjesta koja im ne pripadaju i odbacujem izjavu Branislava Borenovića /lider PDP-a/ da će prihvatiti redukovani ANP, jer tako nešto ne postoji. O tome govori i Izetbegović i iz svega je jasno da je izvor ove priče izvan njih dvojice”, rekao je Dodik.

On je ponovio da su za Srpsku značajne evropske integracije i da je normalno da bude preispitana praksa o Oružanim snagama BiH, Upravi za indirektno oporezivanje i pravosuđu BiH.

Dodik kaže da je SDS-u i PDP-u nudio da budu dio vlasti na nivou BiH, a da Mirko Šarović /lider SDS-a/ sve čini da ostane vlast.

“Metju Palmer /specijalni izaslanik SAD za Balkan/ tražio je da prvo bude dostavljen ANP, a onda da se razgovara o formiranju vlasti na nivou BiH, što znači da je neko htio da bude prekinuta priča o formiranju vlasti. Moguće je da u narednim danima budu obavljene konsultacije i da se desi priča o kandidatu za predsjedavajućeg Savjeta ministara mada je malo vjerovatno”, ističe on.

Prema Dodikovim riječima, niko ne kaže da će 6. septembra biti sjednica Narodne skupštine, ali će biti obaveza da se što je prije moguće sačini materijal o pozicioniranju Srpske u BiH i šta se sve izgubilo prenosom nadležnosti i nezakonitim odlukama visokih predstavnika, ali i kako neko Srpskoj krade novac od Uprave za indirektno oprezivanje. Dodik.

Dodik je napomenuo da je sa Ivancovim razgovarano o unapređenju odnosa BiH, Republike Srpske i Rusije i da je Srpska likvidna i stabilna.

“Konstatovali smo da saradnja može biti bolja, da je u ovom trenutku dobra i da se neophodno usmjeriti na ekonomska pitanja. Razgovarali smo i o radu Rafinerije nafte u Brodu, jer je veoma važna potvrda koju dobijamo od poslovodstva ove kompanije da će poslovi u Srpskoj biti nastavljeni”, kaže Dodik.

On vjeruje da će konstruktivna uloga Rusije biti nastavljena i odbacuje zlonamjerne priče o malignom uticaju ove zemlje u BiH.

“Imamo konstruktivnu saradnju sa Rusijom i nastavićemo to da radimo. Za njih je važno slovo Dejtonskog sporazuma i nisu podložni da se u BiH bilo šta uradi bez sagalsnosti svih u BiH. Nije to kao što čine neki drugi, odnosno Amabasada SAD u BiH nakon dva dana od potpisivanja sporazuma lidera partija kaže da tu nema ANP i onda otvori Pandorinu kutiju i onemogući formiranje Savjeta ministara. Rusija je konstruktivna strana koja poštuje dogovor strana i ne miješa se u unutrašnja pitanja”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Željko Komišić i Izetbegović opstruišu da se oni koji su dobili političku volju srpskog naroda pojave u organima na nivou BiH.

“To je loš posao, jer sam želio da tamo pokrenem značajna ekonomska pitanja kao što je izgradnja auto-puta Sarajevo-Beograd i želio da BiH dobije status kandidata za EU. Vjerovatno sam bio naivan, jer sam bio uvjeren da smo skoro završili ovu priču”, naveo je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime