Foto: RTRS

– To remek djelo gotičke umjetnosti jedan je od najvažnijih simbola evropske kulture i predstavlja prvorazrednu vrijednost, ne samo za francuski narod već i sve nas kojima je stalo do hrišćanskog nasljeđa koje je temelj našeg identiteta – istakao je Dodik, koji je srpski član Predsjedništva BiH.

Dodik je podsjetio da se srpski narod u svojoj istoriji mnogo puta suočio sa strašnim razaranjima svojih svetinja, kada je tokom užasnog pogroma postradalo više pravoslavnih crkava i manastira na Kosovu i Metohiji, ali je i izgorio biser srpske duhovnosti manastir Hilandar na Svetoj gori, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

– Hilandar je, kao i veličanstvena katedrala Notr Dam građen stotinama godina, od 12. do 14. vijeka, a progutao ga je požar u jednom danu. Ipak, ogromnim naporima cijelog srpskog naroda i njegovih prijatelja od tada do danas je velikim dijelom obnovljen – naglasio je Dodik.

On je izrazio nadu da će se to ubrzo dogoditi i sa velelepnim pariskim hramom posvećenom Bogorodici Mariji.

– Naš zajednički evropski dom, jedinstven i utemeljen na hrišćanskim vrijednostima, kako u prošlosti tako i u budućnosti moraju da obelježavaju monumentalni simboli kakvi su Notr Dam i Hilandar. Dok je njih biće i nas – istakao je Dodik.

Požar u čuvenoj katedrali izbio je sinoć oko 19.00 časiva. Vjeruje se da su požar prouzrokovali radovi na renoviranju katedrale, a usljed požara došlo je do urušavanja tornja i časovnika na objektu.