Foto: RTRS

– Kako stvari stoje, veoma će upitno biti da li će je biti – istakao je Dodik.

On je rekao da mu nije poznato da je direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Osman Mehmedagić danas saslušan u Tužilaštvu BiH u dva predmeta i da te stvari ne prati, nego neki drugi rad, ali je istakao da je bilo puno zloupotreba sa pozicije na kojoj se nalazi.

Dodik je rekao da je očigledno da je OBA izvan javne i parlamentarne kontrole, da su pokušali da podmite i potkupe sve što može da odlučuje o njihovom statusu, a jedino SNSD godina govori da to ne valja i da to ne može da bude obavještajna organizacija jednog naroda, jedne političke partije i jednog čovjeka nego obavještajna agencija svih ili je neće biti.

On je dodao da neki što nezakonito rade moraju da odgovaraju u skladu sa zakonom, ističući da ne želi da o tome da govori jer postoje nadležni za to.

Direktor OBA Osman Mehmedagić danas je tokom jednočasovnog ispitivanja dao iskaz u Tužilaštvu BiH, ali nakon saslušanja nije želio novinarima to komentarisati.

Mehmedagić je u Tužilaštvo ispitan u vezi s validnošću fakultetske diplome, a u okviru druge istrage u vezi sa saznanjima za nedavno izuzimanje snimka s video-nadzora iz poslovnice “BH pošte” u Sarajevu. Osim njega, saslušan je još jedan zaposleni iz ove agencije.

Univerzitet za poslovne studije Banjaluka poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu Mehmedagiću nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

Na zahtjev Zajedničke komisije parlamenta BiH za nadzor nad radom Obavještajno-bezbjednosne agencije da Mehmedagić dostavi diplomu, on je dostavio dvije, ali je na njih stavljena oznaka tajnosti koju može da skine jedino Tužilaštvo BiH.

Mehmedagić je 1. jula dostavio diplomu Više upravne škole koju je završio prije rata, te diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OBA.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime