Dodik je poslije proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a rekao novinarima u Banjaluci da su nulti prioriteti i izgradnja gasovoda, bolnice u Doboju i realizacija značajnih infrastrukturnih projekata za Srpsku.

– Prioritet jeste i izgradnja nekoliko elektrana, završetak kardiohirurgije u Banjaluci. Sve su to projekti koje ćemo rješavati ove godine, a Republika Srpska ima stabilne račune i zato može da obezbijedi dalji tok investiranja – naveo je Dodik.

On je istakao da je realan povećani nivo investicija, jer je javni dug Republike Srpske 37 odsto bruto domaćeg proizvoda, te da je za njihovu realizaciju potrebno obezbijediti 7,5 milijardi KM, a u ovoj godini će biti obezbijeđena milijarda KM.

Dodik je ponovio da je prioritet i modernizacija magistralnih puteva za šta je potrebno izdvojiti 200 miliona KM.

– Očekujemo da ćemo značajan dio putne mreže modernizovati u narednom periodu. Bolje je da izvršimo modernizaciju da bi putevi nekoliko godina mogli biti kvaliteni, a sredstva za njihovo održavanje daleko niža – dodao je Dodik.

Dodik je pozdravio i završetak izgradnje pogona “Јumka” u Drvaru, koji će, kako je najavio, otvoriti 29. januara sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– U ovoj lokalnoj zajednici otvorili smo Komercijalnu banku i završili određene infrastrukturne projekte – rekao je Dodik.

On je ocijenio da je značajno što SNSD u Livanjskom kantonu ima četiri poslanika, odnosno kapacitet da u Vladi ovog kantona ima tri ministra.

– Problem jeste nivo Federacije BiH /FBiH/, gđe SNSD u Domu naroda ima četiri delegata, a da bi bio referentan za predlaganje mora ih imati šest. Međutim, pokušaćemo da radimo da SNSD dobije jedno od važnih mjesta – potpredsjednika FBiH ili jedno ministarsko mjesto da bi se moglo pomoći Srbima. Moramo biti jedinstveni i SNSD neće oklijevati da se raziđe sa ljudima koji ovo narušavaju – istakao je Dodik.

Na današnjoj proširenoj sjednici Izvršnog komiteta SNSD-a razgovarano je i o situaciji na nivou BiH. Sjednici su prisustvovali predstavnici ove stranke iz Drvara i Srpca.

Dodik je napomenuo da je u opštini Srbac dobra situacija kada je riječ o SNSD-u koji ima stabilnu skupštinsku većinu, te da su sanirani javni računi i investirano više od tri miliona KM u prošloj godini.