screenshot

“Bilo bi dobro da Savjet ministara bude formiran do kraja marta i dolaska komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanesa Hana, ali je to nemoguće jer to procedure ne dozvoljavaju”, rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa liderima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, istakao je da će sjednica Predsjedništva biti sazvana kada bude postignut kompletan dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

“Mislili smo da ćemo nešto završiti, ali oni opet nešto zatežu”, naveo je Dodik.

On je potvrdio da je na današnjem sastanku usaglašena izjava o principima za formiranje vlasti u kojoj je navedeno da se poštuju Ustav i zakoni, ali i stavovi svih relevantnih nivoa vlasti u BiH.

“Član tri izjave kaže da će se nastaviti sa integracijskim procesima u skladu sa Ustavom i zakonima, ali i stavovima drugih nivoa vlasti u BiH”, rekao je Dodik.

Govoreći o Akcionom planu za članstvo u NATO-u, on je naglasio da se do 2013. ništa nije poštovalo, a da je to sada odjednom postalo životno pitanje.

“Mi poštujemo stav Narodne skupštine Republike Srpske koja je rekla da put u NATO nije u interesu Republike Srpske i mi ćemo se tako i ponašati. Ako neko očekuje da ćemo taj stav promijeniti da bismo ušli u Savjet ministara, hvala im onda za Savjet ministara”, rekao je Dodik.

Lider SNSD-a je ponovio da su kod formiranja Savjeta ministara jasne procedure nakon izbora.

Prema njegovim riječima, usaglašeno je da od devet ministarstva u Savjetu ministara po tri pripadnu svakom od tri konstitutivna naroda.