– Mi ne uzimamo od BiH ništa što joj je Ustavom dato, ali ono što je visoki predstavnik nepravno uradio to ćemo uzeti u svoje ruke i upravljati tim – istakao je Dodik u Dnevniku plus.

Dodik je podsjetio da su visoki predstavnici u BiH nametnuli 140 zakona, čime su mijenjali ustavni poredak, te da Republika Srpska neće odustati od vraćanja otetih nadležnosti.

– Razlozi za to su zakon koji je nametnuo Valentin Incko, Ustavni sud BiH, ministar koji otkaže vojnu vježbu sa Srbijom, ministarka spoljnih poslova Bisera Turković koja ide po svijetu i predstavlja isključivo svoju politiku i politiku svoje stranku, zatim Željko Komšić koji se lažno predstavlja u Savjetu bezbjednosti UN, te Kristijan Šmit koji se predstavlja kao visoki predstavnik a to nije. U tim nesređenostima, šta je važnije od očuvanja digniteta Republike Srpske – rekao je on.

Dodik je naveo da su njegovi saradnici i krug ljudi oko njega znali da je glavni cilj bio ne dozvoliti promjene Ustava BiH, jer se znalo da će doći vrijeme vraćanja na ustavne pozicije.

Govoreći o izjavi predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su i oni za vraćanje nadležnosti Republici Srpskoj, ali kroz parlament BiH, Dodik, koji je i lider SNSD-a, rekao je da će SNSD podržati “sve što Šarović tamo predloži, kao na primjer ukidanje Zakona o vojsci”, ali da “Šaroviću nije jasno da to tamo ne može uspjeti”.

– Nas to ne sprečava da postupamo u skladu sa Ustavvom, jer ne može biti zakon jači od Ustava koji je najvažniji pravni akt – rekao je Dodik.

On je dodao da SDS “nema veze sa onom političkom strankom koja je povela narod”, jer, kako kaže, sadašnji kapacitet i programski profil uopšte nije isti.

– Nažalost, oni su se opredijelili za neke poteze koji idu za tim da se prilagode onom što se od njih očekuje, a očekuje se da napadaju SNSD i Milorada Dodika – rekao je Dodik i dodao da “Šarović vodi podaničku politiku prema strancima i politiku dodvoravanja Bošnjacima”.