Foto: RTRS

– Taj dan pripada emocijama i sjećanju na Vojsku Republike Srpske – rekao je Dodik.

– U Zakonu piše da Treći pješadijski puk baštini tradiciju Vojske Republike Srpske. Šta bi bila tradicija, nego sve to o čemu smo govorili? Komšić ima pravo na tužbu, vidjećemo – naveo je Dodik.

Na pitanje da li je tražio saglasnost Ministarstva odbrane, odgovorio je da je on njima nadležan, a ne oni njemu.

– Meni su objasnili pravila da Puk ima pravo na pukovsku uniformu. Šta je tu problem? Što će meni saglasnost Ministarstva odbrane? Јa sam njima nadležan, nisu oni meni. Јa sam taj koji je vrhovni komandant, nisu oni – rekao je predsjedavajući Predsjedništva.

Naveo je da Treći pješadijski puk, kao i ostali, imaju pravo na pukovske uniforme.

– Naše je opredijeljenje da to bude ona crveno-plava. Ne zanima me šta oni u Sarajevu rade. Mogu da uvedu 5.000 u rezervni sastav, ja neću progovoriti nijedne riječi. OS BiH su bile upotrijebljenje u Gacku kada je podizan spomenik ustašama, jesmo reagovali, ali šta sad? Niko nije rekao da će to biti rat – istakao je Dodik.

On je rekao da je riječ o svečanosti obilježavanja Dana Vojske Republike Srpske.

– Evo neka budu relaksirani svi, ukoliko i na to budu digli galamu, naći ćemo načina. Uzećemo, postrojićemo se, obučemo jedan dio ljudi, stavićemo na stadion Borca i obilježićemo. Hoćete nam i to zabraniti? Nećete naravno. Kakva je ovo sad galama odjednom? Ali nema problema, biće postrojeno i biće urađeno na najbolji mogući način – kazao je Dodik i dodao – pošto oni nama to brane, sada tražim i to ću uraditi da se naprave uniforme za jedan dio momaka koji neće imati oružje, ali će imati uniforme. Ako ne možemo u kasarni Kozara, još bolje.