– Uvijek smo stajali i branili slobodu svoju. Naše pismo je bilo potrebno da sačuvamo svoj identitet. Јedan gorostas za naš narod, a to je SPC, učinila je sve da očuva naš jezik, pismo, naš govor, krsnu slavu, identitet. Da nije bilo SPC i njene borbe, izgubili bi svoj identitet još za vrijeme Osmanskog carstva – poručio je Dodik.

On je naglasio da svako sa svojim obavezama, brani i čuva to jedinstvo.

– Srpsko jedinstvo podrazumjeva naše okupljanje, našu borbu u ekonomiji, a rezultati nisu mali. Izgradnja auto-puta i mnogobrojni zajednički projekti su tu – dodao je Dodik.

On je istakao da je Republike Srpska garant slobode srpskog narodna na ovim prostorima.

– Ne možemo da prihvatimo bilo kakvo tutorstvo koje bi išlo za tim da nas natjeraju da živimo u neželjnoj zemlji radi nekih ideja ostaršćenika, ljudi iz različitih svjetskih kabineta koji žele ovdje da nas primoraju da živimo sa Bošnjacima i Hrvatima u uslovima koji su gotovo nemogući – rekao je Dodik.

On je dodao da je ponosan što pripada ekipi političara koja je zajedno sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem došla do ovog dana i izabrala 15. septembar koji se obilježava i slavi.

– Srbi su uvijek težili jedinstvu, ključna srpska riječ u istoriji je sloboda i jedinstvo. Srpski narod je uvijek slobodu osvajao i nikada je nije zaržavavao samo za sebe, već je dijelio i sa drugima kao što je to učinjeno 1918. godine naivno vjerujući da oslobađamo Hrvate, Slovence, muslimane – podsjetio je Dodik.

Dodik je rekao da je u Prvom svjetskom ratu pola srpske muške populacije izginulo, 36 odsto ukupnog stanovništva, a srpski narod je tu slobodu dijelio sa drugima zanesen idejom bratstva, što je drugima samo bio istorijski predah.

On je poručio i ovo:

– Ako je 20. vijek bio vijek stradanja srpskog naroda, neka 21. bude vijek ujedinjenja – zaključio je Dodik.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime