– Mi se ne smijemo olako prepustiti priči, jer su ovo teške istorijske teme i 1. mart ne može biti praznik BiH ako se želi da Republika Srpska bude u njoj – rekao je Dodik novinarima.

Napomenuo je da 1. mart ne može biti praznik svih, jer ga je proglasila samo Federacija BiH, a nikada nijedan organ BiH, koja ni nema zakon o praznicima.

– Međunarodna zajednica to nameće da bi prisustvovala, pa čak i Ustavni sud, koji nađe za shodno da kaže da 9. januar nije Dan Republike, što je teško osporiti – dodao je Dodik.

On je ocijenio da to veoma produbljuje razlike, te da “aroganciju koja dolazi od bošnjačke političke elite i međunarodne zajednice tumači kao dokaz njihovog kontinuiranog neuspjeha da nameću neke stvari”.

– Moraju da shvate da za nas Srbe nije moguće prihvatiti 1. mart iz političkih, istorijskih i drugih razloga – istakao je Dodik.

On je napomenuo da obilježavanje 1. marta istorijski nije podržano od svih naroda, što pokazuje da u BiH kada jedan narod slavi drugi tuguje, jedini imaju komemoracije, a drugi slavlja.

– Sve smo o tome rekli. Za Srbe to nije praznik, jedino logično je bilo da se pokuša okupiti oko Dejtonskog sporazuma, da se 21. novembar proglasi nekim danom BiH što bi i srpska strana mogla da prihvati – rekao je Dodik.

Podsjetio je i da Bošnjaci pokušavaju da svojataju i ZAVNOBiH, a odbacuju AVNOЈ, što je, kako je naveo, apsurd do apsurda.