Foto: RTRS

– Narodna skupština treba da usvoji i zaključak u kome se kaže da je aktivnost koju je preduzela Republika Srpska u borbi protiv virusa korona bila na visokom nivou zaštite stanovništa Srpske, njenih materijalnih i drugih interesa, te da je pokazala sposobnost da možemo sami obezbijediti sve što je potrebno – rekao je Dodik na posebnoj sjednici u okviru rasprave o prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja u Srpskoj.

On je istakao da je sav potrebni materijal kupljen sredstvima Republike Srpske.

– Najmanji problem je bio kupiti materijal jer je organizovati prevoz bilo teško. Na globalnom nivu bila je strahovita trka za materijal, ali smo uspjeli da sve nabavimo – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, medicinski radnici u Srpskoj su iskazali nadljudski napor.

– Ovo uopšte nije prošlo, nego je stvorena pauza. Nažalost, nikakve pomoći nismo imali i nemamo od BiH. Uprkos svemu, Srpska je pokazala da se može nositi sa izazovima i upravljati krizom, a donosili smo odluke u interesu naroda – kaže Dodik.

On je naglasio da je u zaključcima potrebno reći da su mjere bile korisne za narod i pozdraviti napore koje je Vlada učinila.

– Treba reći da su ovo bile bezgrešne mjere koje su donesene u skladu sa Ustavom i zakonima i da mogu da budu primjer za buduće vrijeme – naveo je Dodik.

On je podsjetio da je vanredno stanje uvedeno kada je virus korona raširio zapadnom Evropom i počeo da se pojavljuje i u Srpskoj.

– Bilo je neophodno reagovati i sa stručnjacima smo razmatrali šta je potrebno uraditi na dobrobit Srpske. Zatvorili smo škole, vrtiće, kafiće i donijeli odluke koje su se pokazale dobrim. Ništa nije bilo skriveno od javnosti i saopštavane su činjenice koje su bile važne – rekao je Dodik i zahvalio građanima u Srpskoj što su bili disciplinovani.

On je ocijenio da opozicija hoće fabrikovanjem priče da skrene pažnju i kaže da ništa nije dobro urađeno.

– Vidjeli smo kako se ponašaju danas u Narodnoj skupštini. Nažalost, takvo ponašanje je gubitak digniteta Narodne skupštine i zato Poslovnik o radu mora biti promijenjen ili da bude mijenjano skupštinsko rukovodstvo. Ova vlast ne smije da gubi konce sada, kao što nije ni u epicentru krize – rekao je Dodik.

Ona je ponovio da su SDS i PDP i njihovi lideri Mirko Šarović i Branislav Borenović danas u Sarajevu najsramnije izdali Republiku Srpsku jer su u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH glasali za Rezoluciju o poštovanju žrtava fašističkog režima.

– Galama opozicije nije ništa, smiješna je. Nemojte dozvoliti da ovi pokvare situaciju u kojoj je sve urađeno kako valja. Vi ste nemoći i nemate veze sa javnim i nacionalnim interesima. Ništa niste ostavili iza sebe za razliku od nas i remetilački ste faktor. Republika Srpska će za pet godina imati mrežu auto-puteva na šta sam ponosan i što je strateški narodni cilj! – naglasio je Dodik.