– Promovisali smo program koji se zove “Samostalna Srpska u okviru dejtonske BiH” – istakao je Dodik na konferenciji za novinare.

Istakao je da će do kraja mjeseca zakazati sjednicu Glavnog odbora SNSD koja će biti održana na Palama.

-U zadnjim danima ovog, ili početkom narednog mjeseca ćemo na sjednici Narodne skupštine Republike Srpkse razmotriti čitav program koji se radi, izrađuje, dotjeruje detaljima koji ide da se odbije antiustavno i antidejtonsko ponašanje. Sudbinsko pitanje za Srpsku je pitanje vraćanja nadležnosti. Odbacujemo mogućnost da se zakonima mijenja Ustav – poručio je on.

Istakao je Ustav BiH ostaje nepromijenjen osim dijela vezanog za Brčko distrikt.

Naglasio je da se mora stvoriti neutralni ambijent za političke dogovore.

– Mi ćemo proglasiti ništavnim zakone o Sudu i Tužilaštvu na prostoru Srpske. Odbacićemo njihove aktivnosti i zabraniti njihove aktivnosti na prostoru Srpske. To ćemo učiniti i sa SIPA i sa Obavještajnom agencijom – rekao je Dodik. 

Dodao je da su protiv sukoba, da su to političke mjere, te dodao da će samo odgovoriti na napade ako Srpska bude ugrožena.

– Srpska neće voditi bilo kakve oružane akcije protiv bilo koga – rekao je Dodik.

Istakao je da će biti održana i sjednica Predsjedništva SNSD-a.

– Na dnevnom redu naše sjednice biće i pitanje kršenja nadležnosti Srpske, što se događa udruženim poduhvatom Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice, preko visokog predstavnika do Ustavnog suda BiH – dodao je Dodik.