Foto: RTRS

– Takva osoba nikad ne može imati našu saglasnost i o tome ću obavijestiti sve one koji glasaju o izboru sudija suda pravde u Hagu – rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da je to još jedna manipulacija i još jedno pitanje bez dogovora.

– To vrijeđa žrtve i porodice onih koje je ubio Orić i njegovi pratioci, za šta postoji niz dokaza. Samo strašivo sudstvo nije smjelo nikada da presudi taj zločin – ocijenio je Dodik.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH uzelo predmet Orić od nadležnog suda u Bijeljini, nakon čega je u ovom tužilaštvu stajalo deset godina, te da su u međuvremenu umrli mnogi svjedoci.

Dodik je napomenuo da je u to vrijeme Јasmina Ćosić Dedović bila u timu odbrane Nasera Orića.

– To je vrijeđanje svih nas, žrtava prije svega, i neprihvatljiva je praksa u BiH da se na ovaj način zloupotrebljavaju procedure i donose odluke bez saglasnosti svih u BiH – naglasio je Dodik.

On je napomenuo i da je na drugoj sudskoj međunarodnoj instanci Bošnjak, te da Bošnjaci na ovaj način pokušavaju opet da predlože svog kandidata.

– To je moralo da se usaglasi među nama. Kada treba Hrvati ili Srbi da idu u međunarodne institucije to stoji kao što je recimo Venecijanska komisija gdje već dvije godine ne možete doći do prijedloga da ide Srbin i to se stalno odgađa, stalno se nešto pokušava izmisliti, a ovde se zaobilazi kompletna procedura – istakao je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ponovio da nijedan organ u BiH nije dao saglasnost da ona bude kandidat, ni Savjet ministara, ni Predsjedništvo, niti jedan dom Parlamentarne skupštine, nego da se ona pokušava na ovaj način “podmetnuti”, zbog čega je i reagovao.

Dodik je u pismu upućenom ministru inostranih poslova u Savjetu ministara Biseri Turković i Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH istakao da je prijedlog kandidature Ćosić Dedović apsolutno neprihvatljiv, te da predstavlja omalovažavanje ne samo BiH, nego i samog ovog suda.