Foto: RTRS

– BiH se neće uspjeti centralizovati na teret Republike Srpske zbog evropskog puta. Ako nam nudite da umanjimo nadležnosti Srpske zbog EU, to se neće desiti, hvala vam – poručio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH rekao je da je na sastancima sa evropskim zvaničnicima, održanim danas i prije sedam dana u Briselu, rečeno da bi BiH polovinom naredne godine mogla da dobije status kandidata, te da bi to bilo dobro i za Republiku Srpsku jer bi značilo ukidanje visokog predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu.

– BiH bi na ljeto mogla dobiti kandidatski status ako se svi uključimo. Vjerujem komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju, koji je rekao da zalaže svoj politički status da BiH dobije status – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je dobijanje kandidatskog statusa nemoguće uz postojanje antiustavnih i antidejtonskih kategorija – visokog predstavnika i stranih sudija, te da to potvrđuje i 14 prioriteta za BiH.

– Davanje kandidatskog statusa BiH, dok su tu visoki predstavnik i strane sudije, bilo bi kršenje evropskih vrijednosti i nespojivo sa evropskom praksom – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o tome da li će druga dva člana Predsjedništva htjeti da se to pitanje riješi, Dodik kaže da se na sastancima u Briselu čuje jedan stav, a u BiH drugi.

– Svakako je važno razgovarati sa važnim ljudima u EU, pogotovo što smo pričali sa izvjestiocem Evropskog parlamenta, jer su ranija naša iskustava sa izvjestiocima, koji su bili ostrašćeni, bila jako loša. Takav je bio Dan Preda koji je lagao o situaciji u BiH. Sada imamo jednog predstavnika koji je specijalista za ustavna pitanja, kojem sam spominjao problem stranih sudija u Ustavnom sudu i ostala pitanja – naveo je Dodik.

On je rekao da je danas saznao od bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića zašto se Bošnjaci protive odlasku stranih sudija.

– Danas sam saznao od Džaferovića da je njihov osnovni problem i razlog za odbijanje odlaska stranih sudija iz BiH strah od konfiguracije 3-3-3 /po tri sudije iz tri konstitutivna naroda/ i na koji način bi se donosile odluke – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH kaže da na sastancima sa evropskim zvaničnicima uvijek ima određena doza neiskrenosti i da se pomalo “namješta” stav koji ne zadire u srž problema.

– Probleme i jedni i drugi ignorišu, a oni ostaju isti. Јa ne mislim da trebam da budem dio iluzije ili spin koji bi trebalo svakom da posluži – jasan je Dodik.

Dodik navodi da je na današnjim sastancima rečeno da treba riješavati pitanja koja je sada moguće riješiti, a za “teška” pitanja potrebno je napraviti tzv. mapu puta za rješavanje.

Govoreći o pravosudnom sistemu BiH, Dodik je rekao da se zalaže sa sveobuhvatan dijalog.

– Јa sam za to da se sjedne i razgovara i da na nivou BiH ostane neki nivo pravosuđa, ali ovo što imamo danas je neodrživo jer je antiustavno i antidejtonsko – istakao je on.

Dodik kaže da predstavnici EU nisu za to jer su učestvovali u kreiranju takvog sistema. S jedne strane, kaže, pozivaju na vladavinu prava, a sa druge, tolerišu nezakonitosti, poput izbora članova CIK-a.

– EU je ta koja je ranije sve učinila da modelira pravosudni sistem BiH, kršeći Ustav zajedno sa visokim predstavnicima. Oni su napravili Sud, Tužilaštvo i VSTS, a to je oduvijek antiustavna pozicija i to se neće promijeniti i legalizovati ako promijene dva člana nekog zakona – kaže srpski član Predsjedništva BiH.

Kada je riječ o odluci CIK-a da zabrani učešće Ujedinjenoj Srpskoj na lokalnim izborima, Dodik kaže da smo, pored svih problema u BiH, dobili i nelegalnu Komisiju koja već sada osporava izborni proces.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime