Dodik je rekao da je srpski narod, došavši u poziciju da odlučuje o sebi, rekao da neće u NATO iz niza razloga, među kojima je najvažniji “što su bacali bombe na nas”.

“Nećemo zbog toga”, poručio je Dodik.

Naveo je da ni NATO-u ne treba podijeljena zemlja, te da hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić prikriva svoj stav govoreći da neće podržati izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Savjeta ministara ukoliko se nastavi kočenje ulaska BiH u pomenuti vojni savez.

Dodik je ocijenio da Komšić, zbog nemogućnosti formiranja vlasti na nivou Federacije BiH i BiH, tako djeluje da bi pokušao da kupi neki poen kod stranaca.

Izjavio je da je i na nedavnom sastanku sa zamjenikom američkog državnog sekretara Džonom Salivenom rekao da u BiH nema konsenzusa za NATO-u.

“Ta odluka se ne može donijeti i jasno je to i Komšiću, kome bih poručio da je meni najmanje stalo da BiH funkcioniše. Prikupljam napor da nešto uradim na tom planu /kao predsjedavajući Predsjedništva/, ali moj politički stav nije usmjeren u tom pravcu, već imam obavezu da se tamo po zakonu pojavim”, rekao je Dodik.

On je rekao da je simptomatično da Komšić i ostali stalno govore da vole BiH, pa onda ne žele da se u njoj izabere vlast.