Foto: SRNA

“Svi u Federaciji BiH pričaju o blokadi, iako mi uporno govorimo da ovo nije blokada. Danas u Domu naroda /Parlamentarne skupštine BiH/ sjede delegati iz Republike Srpske i iz SNSD-a i odlučuju. To nije blokada. Blokada je kada niste tamo i ne odlučujete. Ovdje je riječ o tome da idemo tamo i iznosimo svoj stav”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je pojasnio da kao srpski član Predsjedništva BiH može da ne dođe na jednu sjednicu.

“Ali ako ne dođem i na drugu sjednicu Predsjedništvo po Poslovniku o radu može da odluči sa dva glasa. Dakle, moram se tamo pojaviti jer ako to ne učinim onda oni donose odluku. Ja ništa ne blokiram, već imam pravo na svoj demokratski stav”, pojasnio je Dodik.

Imajući u vidu specifičnosti u odlučivanju i radu organa BiH, dodao je on, zauzet je stav da tamo gdje to mogu odmah zaustave donošenje odluka, a tamo gdje moraju da učestvuju u odlučivanju glasaju protiv.

“Ako naši predstavnici ne učestvuju u glasanju u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH onda se automatski po Poslovniku o radu pravi nova većina koja isključuje one koji ne glasaju. Tada se pravi nova većina koja može da donosi odluke. Mi smo odlučili da glasamo protiv tako da nijedna odluka u Domu naroda i Predstavničkom domu neće proći”, naglasio je Dodik.

On je istakao da je formulacija zaključka sa konsultacija obavljenih kod predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović identična u riječ onome što je predložila opozicija.

“Mi smo to podržali, iako smo htjeli da to bude mnogo rigoroznije”, istakao je Dodik.

Na tvrdnje pojedinih novinara da je riječ o blokadi, Dodik je rekao da je BN televizija izdajnička i da uvijek spekuliše, te da su instruisani da postavljaju takva pitanja.

“Tačno prepoznajemo da ste instruisani da baš to pitate. Vaša televizija je instrument bosanske i bošnjačke politike”, rekao je Dodik.

Na pitanje da li se zaključak odnosi na predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milana Tegeltiju, Dodik je rekao da mu je drago zbog onoga što je izjavio Tegeltija.

“Čestitam mu na tome i pozivam i druge da poštuju prije svega Republiku Srpsku jer je to jedini način da odbrane i sebe. Tegeltija je napadnut zato što je Srbin i što je imao princip da se usprotivi tome da se u pravosuđe BiH uvlače nepravne stvari, nepravni kriminalni progoni i mnogo čega drugog. Njegovo i moje utočište i ishodište je Srpska i ovo je mjesto gdje se okupljamo i donosimo stavove”, rekao je Dodik.

On je dodao da i sudije Ustavnog suda BiH iz Srpske rade veoma težak i odgovoran posao jer su manjina koju mrze kao što Srbe kao narod mrze u BiH.

“I oni su predstavnici Republike Srpske i bira ih Narodna skupština. Vjerujem da će i oni tretirati zaključak kao i drugi”, naglasio je Dodik.

On je poručio da narod u Srpskoj ne treba da brine zbog novonastale situacije.

“Ovo je politička borba koja će malo duže trajati. Druga strana može donositi mjere, ali i mi ćemo donositi druge mjere. Pozivamo na dijalog, ali ukoliko prema nama budu preduzimali neke mjere mi ćemo donositi naše druge unilateralne mjere”, rekao je Dodik.

Najviši zvaničnici Republike Srpske su na sastanku 12. februara jednoglasno zaključili da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.