Foto: SRNA

– Postoje operativni timovi okupljeni oko ministra koji to rade i nema nikakvog razloga za bilo kakvu paniku – rekao je Dodik u Istočnom Sarajevu.

On je ocijenio da o spremnosti institucija Republike govori i jutrošnje obraćanje javnosti resornog ministra i zvaničnika zdravstvenih ustanova u Banjaluci, kao i gradonačelnika ovog grada, koji su odmah o svemu obavijestili javnost.

Dodik je napomenuo da virus korona nije specifičnost Republike Srpske, ali da ljudi putuju i onda neki od njih virus donesu na područje Srpske.

On je poručio da se treba držati savjeta i preporuka ljekara, povećati stepen lične higijene i na taj način smanjiti šansu da virus zahvati veći broj ljudi.

– Potpuno sam siguran da zdravstvene institucije i zdravstveni radnici u Republici Srpskoj, kao i svaka zdravstvena ustanova imaju svoj operativni plan – rekao je Dodik.

Ministar zdravlja i socijalne zašitite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je jutros na konferenciji za novinare da je prvi pacijent u Srpskoj koji je zaražen virusom korona iz Banjaluke, te da je i njegovo dijete pozitivno na ovaj virus.

– Riječ je o osobi srednjovječne dobi koja se vratila iz Italije gdje je radila. On je izolovan u Univerzitetskom kliničkom centru i njegovo stanje je dobro. Dijete je učenik banjalučke Osnovne škole “Branko Ćopić” – istakao je Šeranić.

Šeranić je dodao da pacijent nema nikakvih tegoba, kao što je i u većini slučajeva zaraze virusom korona, odnosno da nema simptoma koji prate oboljenje.