Dogovor je ovo nakon sastanka lidera stranaka vladajuće koalicije u RS Milorada Dodika (SNSD), Marka Pavića (DNS) i Petra Đokića (SPRS).

“Mi smo danas dogovorili da se imenuje operativno tijelo koje će pratiti u Republici Srpskoj, koji će uključiti sve institucije, da se utvrdi tačno ulazak, kretanje, zadržavanje i prolazak migranta. Neka nas optuže, ko god hoće. Tu humanost koju Evropa pokazuje prema migrantima, zatvorila je svojim čvrstim granicama, nemojte da nam govore o humanosti”, kazao je Dodik.

“Nemojte da nam oni govore o humanosti, neka otvore granice i prime te izbjeglice. Mi smo ovdje odgovorni. Ovdje neće biti sabirnih centara za migrante. To ne dolazi u obzir. Neka znaju da je to većinska volja ovog naroda. Nećemo te migrante. Dobit će svako hranu ko je gladan. Ali ne želimo da nam nesposobna vlast i pojedinci kreiraju neka buduća rješenja”,poručio je Dodik.

“Odbacujemo politike koje idu za tim da se na prostorima gdje su Srbi bili u Federaciji sada pokušavaju napraviti migrantska naselja. Mi razumijemo i čitamo da je to trajno”, naveo je Dodik.