Dodik je podsjetio da je prije stotinu godina 18 opština iz Krajine i tridesetak opština niz Drinu tražilo da budu prisajedinjeni sa Srbijom, što nije prihvaćeno.

“Zbog političkog okvira koji je kasnije stvorio Jugoslaviju, očigledno je da smo žrtvovani mada naša želja, i to moraju svi da znaju, ostaje vječito neispunjeni san o jedinstvu srpskog naroda u cjelini”, rekao je Dodik novinarima u Novom Sadu, gdje prisustvuje obilježavanju 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Jugoslaviji.

On je napomenuo da je srpski narod, koji je nekoliko vijekova bio pod turskom vladavinom, a kasnije pod austrougarskom okupacijom, uništen u Prvom svjetskom ratu.

“Značajno devastiran ne samo materijalno nego i ljudski potencijal doživio je prije sto godina da se Vojvodina prisajedini Srbiji i na taj način su napravili jedan državotvorni okvir i nova Srbija je pokazala svoju sposobnost da preživi teška vremena”, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da ovaj veliki dan za Srbiju, Vojvodinu, pokazuje na koji način se treba odnositi prema državnim nacionalnim praznicima.