Svakoj vrsti okupljanja građana, kojom se iskazuje potreba da se utvrdi istina i pravda, daću punu podršku, ali javnost mora znati da je glavna instanca za odgovor na sva pitanja – Tužilaštvo, poručio je Dodik.

Vladajuća koalicija u Srpskoj i njeni izabrani funkcioneri nemaju ništa protiv održavanja skupa u organizaciji “Pravda za Davida”, jer je prvi put podnesen zahtjev da bude odobreno njegovo održavanje.

Međutim, prisutna je politizacija i instrumentalizacija tog slučaja, kroz koji žele da se nametnu sasvim neka druga politička rješenja, kao što je reforma policije, što je neprihvatljivo, poručio je srpski član Predsjendištva Milorad Dodik.

“Smatramo da Tužilaštvo mora da radi svoj posao i, ako je bilo u nemogućnosti da se dođe do konačnog rješenja, moralo je o tome redovno da obavještava javnost do kojeg stepena aktivnosti su stigli. Međutim, smatramo da je Tužilaštvo potpuno zakazalo”, naglasio je Dodik.

Skup je najavljen i, s obzirom na to da je zatraženo odobrenje za održavanje, oni će morati za to da preuzmu punu odgovornost, kaže Dodik. On odbacuje umiješanost bilo koje političke ličnosti i, ukoliko ona uopšte postoji, poziva Tužilaštvo da se o tome što prije izjasni.

Tužilaštvo, kaže, pogrešno razumije ono što se zove nezavisnost i neutralnost. Oni jesu nezavisni od političkog uticaja, ali ne i da ništa ne rade, kaže Dodik. Mnogi se, smatra, koriste skupom “Pravda za Davida” i u to pokušavaju da unesu elemente politike, što je vidljivo u prisustvu opozicionih političara. Srpska, kaže on, nije podijeljeno društvo i neće biti dopuštena vještačka podjela koju bi neki htjeli da iskoriste.

Sastanak zvaničnika Srpske (Foto: RTRS)

Sastanak zvaničnika Srpske (Foto: RTRS)