Foto: SRNA

– Samo naivni mogu da pomisle da su slučajno u isto vrijeme otvorene krize u BiH, Crnoj Gori i na KiM. Međunarodna zajednica je svjesna da nije završila posao i pokušava da postavi određene startne pozicije za rješavanje – kazao je Dodik za današnje Večernje novosti.

Cilj međunarodne zajednice je, kako kaže Dodik, da degradira i minimalizuje srpski narod, najbrojniji i najznačajniji narod u zemljama bivše Јugoslavije.

– Apsolutno sam svjestan da pokušavaju da stvore utisak da su Srbi remetilački faktor na Balkanu, što naravno nisu – istakao je Dodik.

On navodi i da je strategija stranaca da je “dobar samo onaj Srbin koji je podanik”.

BiH će se sama urušiti

– Ako kažete da znate da čitate Dejtonski sporazum i Ustav, i da ne pristajete na tumačenja, odmah ste loši. Ako još ne prihvatite reforme koje zadiru u interese srpskog naroda, dobijete etiketu ultradesničara i nacionaliste. Јa pristajem samo na etiketu pripadnika srpskog naroda… Kakav je Dodik strancima, to me uopšte ne interesuje, zanima me samo kakav će biti srpskom narodu – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH ocjenjuje i da će se BiH sama urušiti i da niko ne treba da je ruši.

– Јednom će se i stranci umoriti u svemu ovome. Čim se izmaknu – nema Bosne. Samo će funkcionisati ono što već funkcioniše, a to je Republikea Srpska –  kazao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH dodaje da je KiM najjači izraz pokušaja stranaca da omalovaže nacionalni interes države Srbije.

– Velika je odgovornost za narod, koji ne smijemo da uvučemo u sukobe i izolaciju, a posebno ne u rat. Političke borbe su dozvoljene. Zato politika koju vodimo danas mora da bude oprezna i odgovorna – rekao je Dodik.

Srpski narod će se u ovom vijeku ujediniti

Kada je riječ o situaciji u Crnoj Gori, kaže da nema Srbina u Banjaluci i Srpskoj kojeg ne boli nepravda učinjena nad srpskim narodom u toj zemlji.

On navodi i da je zbog toga smatrao da sada nije vrijeme za posjetu crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića Sarajevu.

– Smatrao sam da nije vrijeme za tu posjetu i da je to jedan vid provokacije. Јer imamo napad na SPC u Crnoj Gori, gdje se na bezočan način, kroz neki zakon koji ne postoji nigde u svijetu, pokušava minimalizovanje naše crkve i naroda – rekao je Milorad Dodik.

Naglasio je da je ponosan što pripada srpskom narodu.

– On će se u ovom vijeku ujediniti, bio ja živ ili ne. Živim za tu ideju, bez obzira na namjeru međunarodnog faktora da spriječi ujedinjenje srpskog naroda na Balkanu – rekao je Dodik.

Srbi, ističe, moraju da promjene svoj stav da stranci ovde nešto odlučuju.

– Ne, mi odlučujemo – poručio je Dodik u intervjuu za Večernje novosti.