Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, da je na sastanku bilo riječi i o uspješnoj saradnji Srpske i Rusije, odnosno poslovima koji obavlja ruska kompanija Zarubežnjeft u nepovoljnom poslovnom okruženju koji podrazumijeva globalnu promjene na tržištu nafte, te kao veoma značajno istakao uvjeravanje Putina da “oni ostaju tamo prisutni”.

Dodik je izjavio da je važno da Republika Srpska osigura energetsku stabilnost kroz gasovod koji treba izgraditi iz Srbije, pa sve do Novog Grada.

“Više od 400 miliona evra košta taj gasovod i to će sigurno biti jedan od naših veoma značajnih razvojnih projekata”, rekao je Dodik.

On je istakao da je, tokom sastanka sa Putinom kojem je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, potvrđeno da raniji planovi u okviru Јužnog” toka budu realizovani kroz projekat Turski tok.

“Želimo da našu saradnju usmjerimo ka onome što je život, a to je izgradnja gasovoda. Ponovo smo o tome pričali. Razgovarali smo o i rekonstrukciji termoelektrana Ugljevik i Gacko”, rekao je Dodik.

On je napomenuo i da je bilo riječ o potrebi da se studenti iz Republike Srpske što više uključe u obrazovni sistem Rusije.

Dodik je posebno istakao zadovoljstvo da je tokom današnjeg ručka razgovarao i sa generalnim direktorom ruskog Gasproma, Aleksejom Milerom.

Kada je riječ o političkim temama, Dodik je naveo da je Putin izrazio privrženost međunarodnom pravu, Dejtonskom mirovnom sporazumu i cijelovitosti integriteta BiH, kao i odbrani dobijenih pozicija Srpske.

On je istakao da Putin zna da je bilo mnogo kršenja Dejtonskog sporazuma, da je bilo mnogo arogancije i naglasio da Putin razumije da je situacija u BiH složena.

“Rusija je velika sila, izložena mnogim neprincipijelnim sankcijama Zapada, ali strpljivo pokušava da bez reakcije i kontrareakcije bilo šta učini, a oni su već veliki i moćni. Mi smo mali i svaki udar na nas svakako podrazumijeva udar na našu cjelovitost”, dodao je Dodik.

Dodik je naveo da je Putin čestitao za izborne rezultate u BiH, te potvrdio da su razgovarali o njihovoj primjeni, dodavši da misli da u Rusiji “znaju o čemu se radi” kada je riječ o opstrukcijama i uslovljavanjima na tom planu.

On je ocijenio da je i sastanak sa Putinom pokazao koliko je nedolična ta mizerna atmosfera linča koja se dešava u Sarajavu u vezi sa navodno štetnim ruskim uticajem.

“Taj dio neprincipijelnog ponašanja. Oni to vrlo dobro razumiju. Naravno da razumiju da neko indukuje političku javnost u Sarajevu da bi počela sa uslovljavanjem”, rekao je Dodik.

On je naveo da ono što svima mora biti jasno je da treba sprovesti izborne rezultate jer ako ne budu primijenjeni to će biti najveća šteta za BiH.

“Mislim da je njima najbolje da krenu sa implementacijom. Imamo strpljenja, nama to i nije neka potreba, ali ako neko hoće da razgradi BiH onda nama samo pomaže neimplementacijom rezultata”, kaže Dodik.

Dodik je napomenuo da se u okviru Putinove posjete Beogradu sastao i sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, za kojeg je rekao da je veliki poznavalac situacije u regionu i da su pričali o detaljima.

“Interesovao se za stanje u Republici Srpskoj i regionu. Apsolutno mu je jasan razvoj te situacije. On je bio ambasador u Savjetu bezbjednosti UN za vrijeme rata na Balkanu i poznaje sve te stvari, ali je, isto tako, istakao potrebu snažnog očuvanja mira, očuvanja Dejtonskog sporazuma i prava dobijenih ovim sporazumom”, rekao je Dodik.