foto: SRNA

Dodik je istakao da je u ovom kraju gotovo svaka kuća zavijena u crno, da je ovo mjesto strašnih zločina koje su muslimanske snage u proteklom ratu vršile u kontinuitetu nekoliko godina.

“Radi se o našim precima, ljudima koji su nevino stradali. I sada nas gledaju oči svirepo ubijenog sudije Slobodana Ilića, koje je bajonetom izvadio Naser Orić, a onda ga i zaklao, kako su opisali svjedoci na sramnom suđenju bez presude u Sarajevu”, rekao je Dodik na obilježavanju 27 godina od zločina koji su nad srpskim narodom u srednjem Podrinju počinile muslimanske snage od maja do decembra 1992. godine.

On je ukazao da se i danas ćuti o zločinima nad srpskim narodom u ovom kraju.

“Ali to što oni ćute, ne znači da se zločin nije dogodio, ne znači da oko 3.500 Srba, uključujući žene i djecu, ovdje nisu stradali na najmonstruozniji način”, rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da je samo 1992. godine ubijeno na ovom prostoru hiljadu Srba od muslimanskih oružanih formacija o kojima je svijet pravio predstavu kao o nenaoružanima.

“Pobijediće žrtve Podrinja, prekinuće se i ovaj sramni zavjet ćutanja svjetskih moćnika, onih koji to namjerno čine, i dijela sarajevske elite, koji i te kako znaju šta se ovdje dešavalo do 1992. do 1995. godine”, poručio je Dodik.

Dodik je naglasio da su međunarodni zvaničnici nalagali da se samo za potrebe Haga i drugih njihovih međunarodnih takozvanih istina ispita samo period o događajima u Srebrenici od 11. do 18. jula 1995. godine, što smatra da je urađeno namjerno.

Prema njegovim riječima, to je nesumnjiv dokaz da se sve drugo htjelo zaboraviti, potisnuti i reći da se nije desilo, te da zato danas nema presuda, nema krivaca, nema procesa za zločine počinjene nad Srbima na ovom području.

“Prvo su nas pobili, onda su nas optužili za zločin koji nismo počinili, bar ne onako kako to oni interpretiraju, a onda odlučili da naše žrtve stave pod prisilni zaborav”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je ovo mjesto strašnog zločina gdje su samo žrtve dobile imena, a da imena zločinaca i nalogodavaca nisu poznata, iako je od rata prošlo 24 godine i svi nezvanično znaju sve.

Foto: SRNA

“Moram li i danas reći da je ovo zločin za koji niko nije odgovarao? Svi vi koji ste danas ovdje to dobro znate, znaju i oni koji danas saosjećaju sa nama, a nisu ovdje. Znaju to i oni koji su zločine ovdje počinili ili naredili da se počine, oni koji su naredili da se ovaj zločin sakrije i da se ćuti”, rekao je Dodik.

Znaju svi, dodao je Dodik, a opet žrtve Podrinja niko neće javno da prizna, jer ako to učine, onda će predstava o nekim drugim žrtvama dobiti sasvim drugi smisao, a rat u Podrinju neće biti prikazan onako kako je danas.

“Ako veliki svijet prizna kako i u kom obimu su naši sunarodnici stradali ovdje, moraće da odgovore i na druga, neprijatna pitanja po njih, zato su naredili ćutanje”, naglasio je Dodik.

On je ukazao da ni danas nisu prisutni predstavnici raznih međunarodnih organizacija, već samo veliki prijatelj Srba ruski ambasador u BiH Petar Ivancov.

Dodik je ponovio da visoki predstavnik u BiH Valentin Incko šalje razne poruke da srpski narod zaboravi svoju istoriju upravo zato što su, kako je rekao, Inckovi preci u toj istoriji imali negativan predznak.

“Neki dan sam ga slušao kako govori o tome da Republika Srpska ima teritoririju Izraela, a to znači 25.000 kilometara kvadratnih i da je nenaseljena i da je to nedopustivo. Nije htio da pošalje poruku da su njegovi preci upravo učinili sve da nas ne bude onoliko koliko treba i da su u dva rata odnijeli gotovo pola biološkog sastava srpskog naroda”, dodao je Dodik.

On je napomenuo da je komunistički režim sve sakrivao govoreći o tome kao o žrtvama fašizma, te ukazao na Garavice kod Bihaća gdje su ustaše ubile 14.000 Srba.

“Oni su govorili da su to žrtve fašizma. Kako je moguće da nijedan musliman i Hrvat sa toga prostora nije bio žrtva fašizma. Samo su to bili Srbi, a ubijeni su od ustaša NDH čija je zvanična državna politika bila pobiti jednu trećinu, jednu raseliti, a jednu pokrstiti”, napomenuo je Dodik.

On je podsjetio da je komunistička Jugoslavija ćutala o Jasenovcu, Donjoj Gradini, Brodu na Drini, o Prebilovcima, Pagu, ali da im ćutanje nije pomoglo, jer se istina nije mogla sakriti.

“Naši nevino postradali pobijedili su žive koji su znali i zločin sakrivali”, rekao je Dodik.

Od Srba se, kaže on, očekuje da sami sebe krive, satanizuju, te je poručio da to tako ne ide.

“To tako neće moći, jer mi nismo ljudi iz onog komunističkog vremena koji su zaplašeni, pristajali da ne govore o onome šta se dogodilo. Mi ćemo naše žrtve sačuvati od novog ubijanja, zaborava tako što ćemo svake godine na ovom i svakom drugom mjestu govoriti o tome šta je bilo. Od nas zavisi da li će oni biti zaboravljeni ili ne, a ne od svjetskih moćnika”, rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da postoji zavjera u odnosu prema Srbima, od kojih se traži nova poslušnost.

On je naveo da će možda oni koji su sramno ćutali i branili da se govori o zločinu htjeti jednog dana da čuju istinu.

“Mi ništa drugo i nećemo, nego istinu”, rekao je Dodik i dodao kako je protekli vijek bio stradalnički.

On je ocijenio da ovaj vijek treba da bude vijek ujedinjenja, spoznaje o stradanjima, ali i spoznaje o budućnosti.

Dodik je napomenuo da ne treba i da se ne smije umanjiti bol i nekih drugih porodica, vjera, naroda, koji su nevini ubijeni.

“Mi o tome govorimo, ali na bazi činjenice, ne želimo da kažemo da se nije desilo, ali ne želimo da prihvatimo kvazi lažne činjenice koje su pokušavali da nam plasiraju kao svoje i definitivne. Mi smo spremni da kažemo da je bilo, kako je bilo, samo na osnovu činjenica i da je bilo nekih među nama koji su činili određene zločine, ali da to nije zločin ovoga naroda koji hoće da nam pripišu”, rekao je Dodik.

On smatra da nije više ni važno da li je neko od njih došao da se pokloni srpskim žrtvama, kao i da više nije važno ni šta oni govore.

“Važno je da mi nikada ne prestanemo da se sjećamo, da govorimo i da svjedočimo”, dodao je Dodik.

Zbog toga je, kaže Dodik, važno postojanje Republike Srpske koja je odraz htijenja i slobode, jer za Srbe nema slobode ako nema svoju državu zbog čega je važno da Srpska egzistira kao država.

“Tvrdim da ona to sve više jeste. Republiku Srpsku niko više ne može da ponižava i potcjenjuje”, rekao je Dodik.

On je naveo da BiH nije željena država za Srbe već moranje.

“Istinski napor ovog naroda je Republika Srpska. O tome ne možemo da ćutimo samo zato da bi negdje u svijetu u rashlađenim kabinetima govorili da to nije politički korektno, a ja ću reći da nije politički korektno da nas držite u ovoj tamnici koja se zove BiH u kojoj srpski narod ne može da se odrazi na pravi način”, zaključio je Dodik.