– Treba da se napravi jedna surova formalno pravna analiza o tome šta je rađeno i kakva je situacija u BiH i da na bazi tog dokumenta razgovaramo. Činjenica je da je to ministar razumjela i da bi moglo da se desi u narednom periodu, ako to neko ne razgradi. Mislim da je to dobra situacija – ocijenio je Dodik.

Dodik je rekao da je Berbokovoj postavio pitanje da li postoji njena spremnost da pod okolnostima, izazvanim sukobima u Ukrajini i mnogo čime drugim, utiče na briselsku administraciju da omekša proceduru za BiH, kako bi ona dobila kandidatski status za EU, što je, smatra, najvrednije o čemu su razgovarali.

On je istakao i da su njegove kolege iz Predsjedništva pokušale da situaciju u BiH predstave kao nestabilnu, što, tvrdi, nije tačno.

– Razgovarali smo o Euforu, njegovoj ulozi u ovome svemu. Procjene /Eufora/ o bezbjednosti treba uvažavati, a ne neke zabludne političke propagande trice, koje najčešće dolaze iz Sarajeva – rekao je Dodik novinarima.

On je naveo da je tokom susreta objasnio i da u BiH nema pokreta za secesiju, da unutrašnja politička borba traženja ustavne pozicije za Republiku Srpsku nije secesija, kao i da se od te borbe neće odustati.

Dodik je rekao da o sankcijama njemu nije razgovarano, ali da je bilo govora o sankcijama Rusiji koje BiH nije uvela.

Prema njegovim riječima, za sat vremena, koliko je sastanak trajao, od svojih kolega je svašta čuo, kako zemljom rovare Srbija i Hrvatska, što nije tačno.

– Mislim da ona dolazi iz ozbiljne zemlje i da neozbiljne tvrdnje neće moći ni da prihvate. Reći da 50 odsto upravlja Srbija, a da se Hrvatska miješa u unutrašnje stvari BiH, od strane Komšića je netačna formulacija i ne vjerujem da je ona to prihvatila kao činjenicu. To što Komšić zagovora o nekoj apstraktnoj BiH koja bi trebalo da se nametne, ne uvažavajući etničke i istorijske realnosti je nemoguća BiH – naglasio je Dodik.

Dodik je napomenuo da je na sastanku rekao i da se budućnost Evrope ne može graditi tako što će se razgrađivati pojedine države, kao ni da se BiH ne može graditi ako se ne poštuje ustavni položaj Republike Srpske, dok Kristijana Šmita niko nije pomenuo na sastanku.

Sastanak je ocijenio ka korektan, navodeći da je Berbokova pokazivala više zabrinutost za moguću nestašicu gasa.

– Sukob u Ukrajini je rezultat borbe globalnih aktera na sceni i Ukrajina je kolateralna šteta svega toga – zaključio je Dodik.