– Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove /britanske/ vlade, te da je /bivši visoki predstavnik u BiH/ Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade – istakao je Dodik nakon sastanka.

Dodik je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

– Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbjednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča /specijalnog izaslanika za zapadni Balkan/ koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovdje treba nekoga da brani – istakao je on.

Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao “ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore”.

On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

– Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo – naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Trasova odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Kristijan Šmit.

– Јa sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Vjerujem da će promijeniti stav ako bude dosljedno čitala – naglasio je Dodik.