–  Samo čekamo da se forimira Vijeće naroda, a to je u utorak. Nakon toga zatražićemo sjednicu NSRS kako bi se izabrala nova Vlada Srpske – rekao je Dodik, koji je i predsjednik Srpske.

Istakao je da je CIK i po tom pitanju odugovlačio.

– Veoma afikasno smo zabršili kontituisanje NSRS, zavšren je postupak oko delegata Vijeća naroda i Doma naroda. Aktivnosti CIK-a su usmjereni protiv SNSD-a, nevažeći listić su proglasili važećim – naveo je Dodik na konferenciji za novinare.

Reagovao je na kako kaže sramnu i nezakonitu odluku Centralne izborne komisije BiH u procesu izbora delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Rekao je da je ta odluka CIK-a “najcrnja tačka u radu Centralne izborne komisije”

CIK u kontinuitetu provodi aktivnosti koje su direktno uperene protiv SNSD – poručio je Dodik i dodao da predstavnici SDA, DF, SDS i PDP sjede u CIK-u i jasno rade na štetu SNSD-a.

Istakao je da Republika Srpska nije zadovoljna provođenjem Dejtonskog sporazuma.

– Smatramo da tzv. PIK najviše doprinosi problemima u BiH. Prvaci svijeta u rušenju BiH jesu zemlje PIK-a, za lažnu nadu na ovim prostorima, jer sve njihove politike bile su promašene. Nas nagovaraju kako je to nešto dobro za nas, a mi, eto, od muke, to kao prihvatamo. Zalagaćemo se za Ustavnu poziciju BiH – naglasio je Dodik.

Dodik je naveo da SNSD na zajedničkom nivou ima najviše predstavnika i da je nezaobilazno da dobije i četvrtog delegata u Domu naroda parlamenta BiH, kao i da Borjana Krišto iz HDZ-a BiH ima podršku SNSD-a da bude predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

Istakao je da je utvrđena delegacija koja će predstavljati SNSD u razgovorima sa predstavnicima “osmorke”.

Dodik je ponovio da Republika Srpska ima usvojen Budžet za narednu godinu.

– Plate radnika u narednoj godini biće povećane za pet odsto, a penzije za 13 do 14 odsto – rekao je Dodik.

Sjednici Izvršnog komiteta su prisustvovali potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Radovan Višković, te visoki funkcioneri stranke, među kojima su Slavko Mitrović, Zoran Tegeltija, Nada Tešanović, Denis Šulić, Sanja Vulić, Siniša Karan i Radovan Kovačević.