Milorad Dodik (Foto: Espreso.rs)

Dodik je tom prilikom nacrtao mapu srpske države koja će, kako kaže, jednog dana postati realnost, a u nju ulazi Republika Srpska, Srbija, pa čak i dijelovi Crne Gore.

– To je prirodna stvar, ta vrsta neke integracije mora postajati. Јa se nikad ne bih odrekao Republike Srpske i njene autonomije, čak i njenog državnog kapaciteta koji treba povećati, ali znate nama često dođu i kažu “Znate ima složenih zemalja koje funkcionišu”. Tada nam navedu primjer Austrije, Njemačke, naravno ne pričaju o Belgiji ili Bavarskoj. Bavarska ima svoje predstavništvo u Briselu. S druge strane, kada mi pokrenemo pitanje svoga predstavništva u Briselu onda se digne galama. A zašto? Zašto mi ne bi bili dio jednog integrisanog društva na ovom prostoru? – pita Dodik.

On kaže da se to neće desiti sada, ali je siguran da će to biti u ovom vijeku.

– Stvoriće se uslovi za srpsku nacionalnu integraciju i tu treba biti pametan. Naša politička želja je to – naglašava Dodik.

On ističe da su Srbi iz Republike Srpske zagledani u Srbiju i da je to sasavim normalno i očekivano.

– U šta bi gledali? Da neće u Sarajevo? Ili u Zagreb? Mi smo ovdje Srbi, mi smo pripadnici jednog velikog naroda koji je prošao golgotu stradanja u Velikom ratu, u Drugom svjetskom ratu, pa i u ovom posljednjem ratu na ovim prostorima. Ovaj narod je sve to preživio pa i nemilosrdne sankcije i šta ja i u koga da gledam? Meni Sarajevo ničim ne privlači. Kada bih mogao nikada tamo ne bih otišao, ali eto obavljam tu dužnost pa moram da odem. S druge strane, išao bih svaki dan u Beograd. Šta sad? Јa treba da glumim nešto? Јa nisam političar koji glumi – zaključio je Dodik.