je naveo da je bilo riječi i o BiH i izazovima, o zastojima u političkom razvoju.

– Činjenica da FBiH nije do sada formirala Vladu, govori o tome da je taj zastoj krucijalno važan za BiH – rekao je Dodik za našu televiziju.

Kada je riječ o izbornom zakonodavstvu Dodik je ocijenio da je dogovor oko reformi Izbornog zakona propao, jer se nije uspjelo dogovoriti na nivou dva lidera koji su najvažniji u tom procesu predstavnika Bošnjaka i Hrvata.

Istakao je da je ključno pitanje bilo proširenje

 Ali, ono ne zavisi od nas i u EU ima značajan broj zemalja koje su protiv proširenja i to proširenje se samo deklarativno spominje od strane EU i više je u službi da se održi iluzija nego da se postave praktični koraci – rekao je Dodik za RTRS.

Istakao je da Predsjedništvo BiH danas nije imalo nikakav konsenzus.

– Šefik Caferović je neopravdano u svoje ime optuživao Srbiju i Hrvatsku, ali to je njegov stav, a ne stav Predsjedništva – rekao je Dodik.

Dodao je da nisu uspjeli da dođu do konsenzusa, jer da jesu, danas bi ovdje, kaže došao samo jedan član Predsjedništva i iznio zajednički stav.

Dodik je rekao da je forum obilježio deset godina procesa u kojem su jasno postavljeni kriterijumi.

– Zemlje koje su ušle u EU sa bivšeg jugoslovenskog prostora i zemlje koje to pretenduju, plus Albanija da se dogovaraju na koji način da se pomognu. Danas smo došli do Deklaracije koja upravo promoviše značaj tih 10 godina, kao i činjenice da se osvrnemo na proces pridruživanja EU, te da se u tom pogledu pokrene taj proces, koji je u desetogodišnjem zastoju –  istakao je Dodik.

Naglasio je da su predstavnici Prištine instistirali gotovo dva sata na nekim rješenjima koji miniraju proces.

– Bilo i riječi o nepromjenljivosti granica. Priština je instistirala da se navede Republika Kosovo što nije moglo da bude prihvaćeno – poručio je Dodik. 

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime