Dodik je istakao da su Srbi pristali da budu u dejtonskoj BiH, ali da ta zemlja u razgranatom dejtonskom sistemu nije dobra za Republiku Srpsku.

– BiH može da bude dejtonska, a ako hoćete neku drugu – mi nećemo – poručio je Dodik u obraćanju u Bratuncu na obilježavanju 30 godina od stradanja srpskog naroda u srednjem Podrinju i Birču.

Srpski član Predsjedništva BiH je ukazao da je Srpska veoma oprezna i odlučna da sačuva dejtonske nadležnosti.

– Ne treba nam evropska BiH ako nije dejtonska i ako nema Republike Srpske – poručio je Dodik.

On je istakao da se Srpska digla i jedina na prostoru BiH može da živi sama.

– Može da ima svoje institucije, teritoriju, narod, demokratske izbore i želi saradnju sa svima, pa i sa muslimanima – rekao je Dodik.

Dodik je naveo da su Srbi “zgurani” u BiH, iako su 9. januara 1992. formirali Republiku Srpsku da bude nezavisna država, ali da ih je kraj rata doveo do toga da uđu u “sklepanu BiH” prema Dejtonskom sporazumu.

– Tamo gdje Srbin nema države nema ni slobode, što se najbolje vidi po statusu našeg naroda u Federaciji BiH – rekao je Dodik i upitao zašto se pokušava nametati Sarajevo kao glavni grad, a to je grad u kojem više nema 150.000 Srba koji su tamo živjeli prije rata.

Dodik je ponovio da je namjera da se stalno servira politička krivica Srba.

– Previše je danas zelenih po Evropi koji nam serviraju nove uzanse s ciljem revizije da oni koji su počinili monstruozne zločine tokom Drugog svjetskog rata, sada dobar narod, a mi stradalnici loš – rekao je Dodik.

On je poručio da Srbe treba pustiti na miru, jer nikoga ne diraju.

– Naš zavjet je mir – rekao je Dodik.