Redovne konsultacije Dodika i Vučića u Beogradu, bile su prilika da dva zvaničnika procijene razvoj situacije, nakon kako je Dodik rekao, posljednjih poznatih stavova i nekih koji dolaze. Na prijemu u ruskoj ambasadi, Dodik je u izjavi za Tanjug, naveo da će Srpska i Srbija nastaviti jedinstveno da djeluju i daju jedinstvene odgovore na izazove u vezi sa Kosmetom.

– Stavovi i ponašanja onih koji su kreirali dugogodišnju krizu ovdje pokušavaju da ostanu isti. Dakle, ne želi se prihvatiti status Srbije i stavovi u pogledu rješavanja Kosova i Metohije i cijelog srpskog nacionalnog i državnog pitanja. I pokušaji da se ubrzaju stvari u vezi rešavanja KiM dolaze od onih koji žele da naprave rješenja koja nisu u skladu sa stavovima i interesima same Srbije – rekao je Dodik.

Dodik ističe da Srbi u Republici Srpskoj i on kao predsjedavajući Predsjedništva BiH posmatraju razvoj te situacije. Neprihvatljivim smatra bilo kakve pokušaje omalovažavanja Srbije i njenih državnih i nacionalnih interesa.

-R epublici Srpskoj i srpskom narodu u cjelini je veoma stalo da Srbija bude uvažavana i da bude afirmisana sa stanovišta njenih interesa. Ne može se napraviti vještačka barijera negdje na Drini i reći da je to neka druga država. Mi imamo život koji je imanentan jednom narodu. Mi smo svi Srbi i jednako, iako to mnogi stranci ne razumiju, zainteresovani smo za pitanje kao što je Kosovo, kao i svi ljudi koji žive ovdje – dodao je on.

Dodik je, takođe, rekao da je predsjednika Srbije upoznao da u BiH postoji namjerna opstrukcija formiranja vlasti i želja da se izbaci srpska politička reprezentacija dobijena na izborima.

– Dakle, mi smo konstituisali sve naše organe, ali ostaju Bošnjaci koji pokušavaju da zadrže staru strukturu nadajući se da će neki stranci doći i nešto uraditi u korist njih. Naravno, to je davno prošlo vrijeme – zaključio je Dodik.

Nakon sastanka, Vučić i Dodik prisustvovali su proslavi Dana branioca otadžbine u ambasadi Rusije u Beogradu.

Vučić i Dodik kod Čepurina na Danu branilaca otadžbine (Foto: Aleksandr Čepurin/Twitter)
Vučić i Dodik kod Čepurina na Danu branilaca otadžbine (Foto: Aleksandr Čepurin/Twitter)
Vučić i Dodik na Danu branilaca otadžbine (Foto: Aleksandr Čepurin/Twitter)
Vučić i Dodik kod Čepurina na Danu branilaca otadžbine (Foto: Aleksandr Čepurin/Twitter)