Dodik je rekao da je spoljna politika BiH propala, da smo u fazi da bošnjački predstavnici pokušavaju da nametnu drugi oblik odlučivanja u domenu spoljne politike.

On je istakao da spoljnopolitičke odluke moraju biti u skladu sa konsenzusom i propisanim aktima, a napomeno je da se odluke u vezi sa spoljnom politikom, prema Ustavu BiH, donose na Predsjedništvu BiH.

Dodik je zahvalio što je ruski ambasador Igor Kalabuhov što je prihvatio poziv da se obrati javnosti, te napomenuo da su bili spremni i da prime druge ambasadore.

– Spremni smo da kad god oni kažu, sazovemo sjednicu parlamentu i kažemo o čemu se radi – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da Narodna skupština kao najviše zakonodavno tijelo treba da raspravlja o tome, da da odgovore.

– Došao sam da pitam ovaj parlament i da dobijem odgovore – rekao je Dodik i dodao da je želio da afirmiše ovaj parlament.

Dodik je naveo da neutralnost mora biti cilj Republike Srpske u sukobu Rusije i Ukrajine, iako pritisak zapada za uvođenje sankcija Rusiji kulminira.

– Šesti paket sankcija Rusiji uveden je na način da se želi saglasnost svih, odnosno da se kaže da je Zapad u pravu – rekao je Dodik i naglasio da se nijedan organ u BiH nije bavio pitanjima sankcija Rusiji.

– Krah spoljne politike BiH je evidentan, jer su se pojednici pridruživali sankcijama Rusiji predstavljajući to kao geopolitku BiH, što nije tačno. Meni je uskraćeno pravo da se bavim spoljnom politikom BiH i zato sam pokrenuo sudski spor protiv amabasadora koji su jednostrano postupali, od Svena Alkajala, Bisere Turković, do ostalih koji su zlupotrebljavali određene stvari – dodao je Dodik.

On je podsjetio da Rusija nije tražila da Srpska i BiH zauzmu proruske stavove, za razliku od Zapada koji je izričito tražio da se poštuju njihovi stavovi.

Dodik tvrdi da pritisak zapada kulminira u zahtjevima za podršku svim vrstama sankcija Rusiji.