СОКОЛАЦ, 17. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик .

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su strateškim planovima Vlade Republike Srpske precizirani i već ugovoreni radovi za izgradnju brzog puta koji će povezati istočni dio Republike Srpske.

“Aktivnosti su već dogovorene sa Kinezima. To je promjena koja će ovaj kraj komunikacijski otvoriti, smanjiti izolaciju i sve ono što je potrebno”, rekao je Dodik novinarima u Sokocu, gdje je danas ozvaničen početak rekonstrukcije raskrsnice na magistralnom putu na ulazu u taj grad, iz pravca Sarajeva.

Dodik je rekao da u ovom dijelu Srpske ima sve više privrednih aktivnosti i da je zbog toga potrebno da se što više radi na putnoj infrastrukturi.

On je naglasio da su Vlada Srpske i Direkcija za puteve, uz saradnju sa lokalnom zajednicom Sokolac, započela radove koji koštaju oko 11 miliona KM.

“Lokalna zajednica Sokolac imaće dobrobiti od toga”, pručio je Dodik.

Odgovarajući na pitanje o očekivanjima od posjete Rusiji, Dodik je rekao da će sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarati o saradnji i politici.

“Idem tamo da sa predsjednikom Putinom razgovaram o našoj međusobnoj saradnji. Početkom ove godine, kad smo se vidjeli, rekli smo da ćemo se naći u septembru kako bi vidjeli šta treba da uradimo”, rekao je Dodik.

On je dodao da je vjerovao da će u Rusiju otići sa riješenim problemom prolaska gasovoda ispod rijeke Drine.

“Maliciozna politika u Sarajevu to nije dozvolila, ali javnost treba da zna da su Rusi već odobrili tu investiciju i da se čeka samo formalno odobrenje”, poručio je Dodik.

On je dodao da će biti razgovora o političkim stvarima, o tome kako Rusija vidi razvoj situacije, globalno.

“Da vidimo kako bismo mi naše politike mogli, na neki način, da planiramo prema onome što čujemo u Evropi i Rusiji”, zaključio je Dodik.