screenshot

“Oslobađanjem zloglasnog logora Aušvic 27. januara 1945. slobodan svijet je izvojevao veliku bitku protiv sila mraka i bezumlja, ali i suočio se sa svim strahotama koje niko do danas nije uspio da objasni, jer zločini i razmjere tih zločina nemaju objašnjenje, nemaju opravdanje”, istakao je Dodik.

On je ocijenio da za takve i slične zločine u savremenom svijetu ne može i ne smije biti ni razumijevanja ni tolerancije.

“Danas je dan kada se srpski narod sjeća genocida koji je nad njim počinjen tokom Drugog svejetskog rata, u kojem je dijelio sudbinu stradalničkog jevrejskog naroda. Ovo je dan u kojem se sjećamo žrtava Јasenovca, Prebilovaca, Broda na Drini, Јadovna, Paga, i svih manje znanih stratišta srpskog naroda jer pamćenje je vezano za naš opstanak, ne samo u biološkom smislu već opstanak nas kao ljudi”, istakao je Dodik.

On je rekao da su žrtve srpskog naroda koje je podnio u brojnim ratovima, posebno u Drugom svjetskom ratu, dio srpskog identiteta i da ono što se najmanje može uraditi je da se izgradi kultura pamćenja te žrtve.

“Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta je samo jedna prilika da poručimo da nismo zaboravili svoje žrtve i da naše sjećanje na njih iznova poražava one koji su mislili da se jedan narod može uništiti. Zato i ovaj dan i sjećanje na žrtve Holokausta i genocida treba da posluži kao posljednja odbrana stradalih koje možemo sačuvati još samo pamćenjem i svjedočenjem”, poručio je Dodik.