Foto: SRNA

– Njima odgovara struktura koja je neefikasna i podložna njihovim zahtjevima i oni uporno traže neke razloge, kao što su našli priču o MAP-u /Akcionom planu za članstvo u NATO-u/ koji nema veze sa formiranjem Savjeta ministara, da problematizuju njegovo formiranje – rekao je Dodik Srni.

Prema njegovim riječima, SDA i Izetbegović to rade u nadi da će kod svojih međunarodnih prijatelja pribaviti saglasnost o tome da neko nešto koči u BiH.

– Mi ništa ne kočimo. Ustavom i Dejtonskim sporazumom predviđeno je da se vlast na nivou BiH sastavlja od prethodno izabranih na legitimnim izborima predstavnika u Republici Srpskoj i Federaciji BiH – istakao je Dodik.

On je kao primjer naveo da je lično biran i dolazi u Predsjedništvo BiH iz Republike Srpske, dodajući da je njegov primarni politički okvir Republika Srpska.

– Meni Ustav daje to pravo, ne Izetbegović ni neko drugi, meni je mandat dao narod u Republici Srpskoj. Tako je i kod Savjeta ministara, gdje Republici Srpskoj u ovom trenutku pripada predsjedavajući Savjeta ministara i tri ministarska mjesta – poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, stalno se nalaze neki novi razlozi da se odgodi dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH.

– Oni nas onemogućavaju da mi ostvarujemo svoju osnovnu funkciju i mislim da rizikuju da će svi nivoi vlasti doći u potpunu krizu – Predsjedništvo, Parlamentarna skupština, odnosno Predstavnički dom i Dom naroda, koji su djelimično ili potpuno formirani – ocijenio je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je poručio da ovakvim ponašanjem bošnjački političari dovode sebe u poziciju da gotovo nijedna od institucija neće funkcionisati.