Dodik je rekao da je Ivanić za Strategiju spoljne politike glasao nakon što je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezouliciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti, čime je pokazao koliko drži do odluka najviše institucije Srp ske.

– Ne čudi što je i danas najgrlatiji zagovornik puta BiH u NATO, jer je on bio promoter i NATO puta BiH i NATO vježbi sa osiromašenim uranijumom. Vlast na čijem čelu je bio od 2001. do 2005. godine je učinila sve da se BiH usmjeri ka NATO-u i ne znam odakle mu danas pravo da morališe o politikama SNSD-a – kaže Dodik.

On je podsjetio da poslanici PDP-a, na čijem je čelu bio Ivanić, nisu glasali za Reoluciju o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti.

– Zbog toga ne čudi što baš iz te partije dolazi bijeli dim u vidu takozvanog redukovanog godišnjeg nacionalnog plana za članstvo u NATO-u, a evo sada i stvarnog ANP-a koji predlaže Ivanić. Ivanić je politički prezadužen čovjek i jasno je da je došlo vrijeme za vraćanje dugova – naglasio je Dodik.

Ivanić je izjavio da treba aktivirati i poslati ANP i ući u sljedeći stepen saradnje s NATO-om, ali pri tome jasno reći da to ne znači članstvo, te da će se o članstvu odlučivati samo ako zemlje u regionu budu članice NATO-a.

On je istakao da, ako je iko gurao NATO, onda je to SNSD i da su oni uradili sve ključne odluke.