screenshot
Dodik je rekao da se od Incka traži da Narodnoj skupštini Republike Srpske podnese izvještaj o svom radu, jer je definisano da to mora raditi stranama potpisnicima Dejtonskog sporazuma.
“Kako mu ne dosadi da laže i podmeće. Pokušava na taj način da satanizuje Republiku Srpsku i time sačuva pažnju međunarodnog faktora, jer je poznato kolika primanja i kakve privilegije ovdje ima”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci i podsjetio da Incko ima platu od 24.000 evra.
Prema njegovim riječima, uprkos Incku, Republika Srpska će nastaviti da šalje izvještaje Savjetu bezbjednosti UN boreći se za istinu i pravdu.
Dodik je naveo da Incko zanemaruje procese u BiH kao što je odnos Bošnjaka i Hrvata.
“Saglasan sam sa stavovima predsjednika Republike Srpske o svim pitanjima o kojima je danas govorila i spreman sam da sve ojačam argumentacijom”, istakao je Dodik.
On je poručio da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu Inckovu odluku, jer nije relevantna strana, te napomenuo da su sve koje je donosio bile pogrešne i izazvale veće probleme.
Dodik je ocijenio da treba razotkrivati motive zašto mu neko daje još 10 godina mandata.
“Ukoliko nam Incko ne podnese izvještaj, to će biti dokaz da ignoriše akt kojim je uveden visoki predstavnik – Dejtonski sporazum. Ukoliko prihvati moći će da čuje mišljenje najviše zakonodavne institucije, koji je najviši autoritet za odluke koje donosi Predsjedništvo BiH”, rekao je Dodik, koji je ponovio da primarno zastupa interese Republike Srpske.
On je podsjetio da nema načina da Republika Srpska bude saglasna sa Akcionim planom za članstvo u NATO /MAP/ ili bilo kakva približavanja NATO savezu, te da se sa tim savezom sarađivati samo u okviru Partnerstva za mir i individualnog plana saradnje.
“Pozivam ih da vidimo kako možemo da sarađujemo, a vježba koja je najavljivana na Manjači neće biti održana, jer nisam dao saglasnost. Olako data obećanja o ovome ranijih predstavnika Republike Srpske neće biti sprovedena. Narodna skupština Srpske je odlučila da promoviše pristup vojnoj neutralnosti i tako će biti”, poručio je Dodik.
On je napomenuo da Incku ne smeta da insistira da Republika Srpska poštuje odluku Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike, a onda u Savjetu bezbjednosti UN govori da Srpska nema pravo da dostavlja izvještaje, zanemarujući odluku ovog suda iz 2010. godine u kojoj se navodi da nesmetano možemo da ih šaljemo.
Dodik je rekao da Incko lažima koncipira krivicu na jednoj strani u BiH, zanemarujući procese koji su veoma pogubni, jer Bošnjaci i Hrvati ne rješavaju probleme u Federaciji BiH /FBiH/ što se reflektuje na nivo BiH.
“O čemu se sve radi najbolje pokazuje i današnja situacija koja najbolje objašnjava priču o Srebrenici. Neko bošnjačko udruženje piše da je neprihvatljivo da se u izvještaju, pored žrtava Bošnjaka, još dodaju i žrtve Srba. Nemoguće je da se sva istina o Srebrenici skrca u osam dana 1995. godine i da nema nijedne žrtve srpske nacionalnosti. Ima naravno, ali sa njihovog stanovišta to nije važno”, kaže Dodik.
On je naveo da Incko traži da se mora poštovati interpretacija događaja u Srebrenici, a da Srpska traži da se poštuju činjenice, te da će tamo morati da budu utvrđene sve činjenice.
Dodik je istakao da niko ne teži da promijeni sudske odluke.
“Presuda /bivšem predsjedniku Republike Srpske/ Radovanu Karadžiću nije donesena konsenzusom, što unosi sumnju u sve što je rađeno ranije. Sudske odluke mogu da preispituju sudovi i to nismo pokrenuli, jer nema vjerodostojnog mjesta za tako nešto. Moraćemo da živimo sa time šta je rečeno, ali to ne znači da moramo da prihvatimo laži”, rekao je Dodik.
On je ponovio da Republika Srpska nema korist od BiH nego štetu, jer nije formiran Savjet ministara i da nije siguran kada će se to desiti.
Dodik je objasnio da se šteta ogleda u činjenici da BiH šalje poruku kojom se kaže da tu živi neko ko nije spreman da poštuje volju vlastitog naroda, koji je na izborima odlučio ko će ga predstavljatim.
“Republika Srpska je davno formirala reprezentaciju za nivo BiH, kao i Hrvati i postoji spremnost da se uđe u formiranje zajedničkih organa. Nažalost, onda smo suočeni sa Bošnjacima koji žele da budu najvažniji u BiH i opstruišu sve, što je vidljivo i iz priče o ulasku u vlast /lidera SBB-a/ Fahrudina Radončića, iako je ovo bilo poznato prije tri mjeseca”, podsjetio je Dodik.
Dodik tvrdi da su ove igre usaglašene sa dijelom međunarodnog faktora, te je ponovio da je BiH propala država, ali da se neće dozvoliti da se gubi kapacitet Republike Srpske.
On je naveo da će Predsjedništvo BiH doći u poziciju da smanji nivo aktivnosti, dok parlament BiH ne funkcioniše.

“Sada smo u poziciji da u BiH neće biti pomaka, a svi koji misle da nešto dobijaju trajno gube. Naša volja da učestvujemo u radu na nivou BiH se bitno smanjuje, iako smo rekli da ćemo pokušati da istrpimo neke stvari”, rekao je Dodik.