Foto: RTRS

Sastanku bi trebalo da prisustvuju predstavnici zemalja regiona, ali i srpski lideri koji, čini se, nisu dobrodošli.

Јedan od pripadnika Samoopredjeljenja Boiken Abazi objavio je, na Tviteru, da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik nepoželjni u Albaniji i pozvao građane na protest.

Samit će biti održan u napetom trenutku između Prištine i Beograda, protesta u Albaniji, Srbiji i Crnoj Gori te političke blokade u BiH.

Bar kada su srpsko – albanski odnosi u pitanju, teško može doći do pomaka u odnosu na Berlin, kažu analitičari.

Međutim, za razliku od Berlina, ispunjen je bar jedan uslov – pozvani su svi relevantni faktori.

– Tu se vidi razlika. Pokazuje se da je mnogo bolje da se zemlje same dogovaraju nego kad to rade oni iz zapadnog dijela Evrope. Dodik je bio sa Erdoganom i vidjeće se sa Orbanom, dok nema mjesta kod Merkelove i Makrona, što pokazuje da oni prolaze, guraju neku politiku staru 30 godina – kaže analitičar Aleksandar Pavić.

U Berlinu su bukvalno izolovali Vučića, a i u Tirani su previše dva predstavnika koja ne priznaju Kosovo i neće u NATO! Tako Albanci gledaju na predstavnike srpskog naroda.

Premijer Radovan Višković navodi da bi srpski predstavnici, uprkos svemu, trebalo da idu u Tiranu.

– A ovi koji protestuju, vjerovatno nemaju pametnija posla – dodaje predsjednik Vlade Srpske.

Zanimljivo je da o supremaciji govore Albanci koji se ponašaju kao da Velika Albanija već postoji, kažu analitičari, jer stranka koja poziva građane na bojkot u Tirani, nalazi se u Prištini.

– To se zove projekcija, to je ono kad vi nešto radite i za to hoćete da optužite nekog drugog. To se u psihijatriji zove projekcija. Samoopredjeljenje je albanska verzija nacista. Srpski lideri im smetaju svagdje i na svakom mjestu. Sada je samo ostalo da vidimo kako će domaćini skupa reagovati – dodaje Pavić.

– Dodik i Vučić u tandemu mnogo jače mogu da brane srpske interese nego kad je samo jedan od lidera na takvom skupu – navodi analitičar Dragomir Anđelković.

Skup bi, prema najavama, trebalo da rezultirati zajedničkom pozivom Evropskoj uniji, zaokupljenoj izborima, da ne skida sa dnevnog reda proširenje na Zapadni Balkan, jer svako odlaganje podstiče političke snage koje pokušavaju da mijenjaju granice po etničkim linijama.